Ο Τσίπρας τάζει… αλλά η φορολογία παραμένει στα ύψη

Ο Τσίπρας τάζει… αλλά η φορολογία παραμένει στα ύψη

Γράφουν οι Γιάννης Συμεωνίδης και Γ. Σταφυλάς
Ο Αλέξης Τσίπρας τάζει αναδρομικά με μερίσματα, αλλά η φορολογία παραμένει στα ύψη.

Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου χτίζουν κομμάτι-κομμάτι το δικό τους «success story», το οποίο βεβαίως για προφανείς λόγους δεν θέλουν να ονομάσουν με αυτόν τον τρόπο αφού το «κοπιράιτ» ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά.

Προκειμένου να το πετύχουν θα στηριχθούν στους αριθμούς και στα νομοσχέδια ανακούφισης της κοινωνικής πλειοψηφίας τα οποία ήδη καταφτάνουν στη Βουλή- μετά από τη μείωση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ακολουθούν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στεγαστικά επιδόματα, προσλήψεις, νέα ρύθμιση τύπου 120 δόσεων και ενίσχυση κοινωνικών παροχών όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε σχέση με τα νούμερα στηρίζονται στη μείωση της ανεργίας -έστω κι αν αυτή αυξήθηκε στο «νεκρό», όπως τον χαρακτηρίζουν, μήνα Οκτώβριο-, στην αύξηση των μισθών και των συντάξεων, των εξαγωγών, καθώς και στο κοινωνικό μέρισμα το οποίο φέτος θα είναι υψηλότερο για τους πιο αναξιοπαθούντες ανάμεσα στους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση δεν ανησυχούν για τα απαγορευτικά επιτόκια δανεισμού ούτε για την κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών που αποδίδουν σε παιχνίδια των αγορών, ενώ υπενθυμίζουν πως η χώρα έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση των αναγκών της για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όσον αφορά το αποκαλούμενο «σκάνδαλο ΔΕΠΑ», στο Μαξίμου παραπέμπουν στις απαντήσεις που έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης πριν μερικές ημέρες.

Επαναγοήτευση της μεσαίας τάξης

Όπως κι αν έχει, κυβερνητικός στόχος είναι η επαναγοήτευση της μεσαίας τάξης, η οποία έχει απομακρυνθεί από το ΣΥΡΙΖΑ μολονότι ήταν αυτή που του έδωσε τη νίκη στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επιμένουν ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται και ψηφίζονται από τη Βουλή δεν είναι προεκλογικά από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πάρει καμία απόφαση προκήρυξης εκλογών νωρίτερα από το συνταγματικώς προβλεπόμενο του Οκτωβρίου.

Πολλώ δε μάλλον αν ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να μην διαλυθούν οι ΑΝΕΛ, ναι μεν να αποσύρει τους υπουργούς του και τον ίδιο βεβαίως όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αλλά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εφόσον τη ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Τα οικονομικά παράδοξα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την υπερφορολόγηση στερεί από την οικονομία το απαραίτητο «οξυγόνο» ώστε η οικονομία να… τρέχει με ανάπτυξη 3-4%, ποσοστό το οποίο θα έλυνε επαρκώς και την χρηματοδότηση για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες.

Το οικονομικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης), όπως και ο προϊστάμενος πρωθυπουργός επέμειναν να φορολογούν τον εργάζομενο πληθυσμό προκειμένου να δίδεται ένα επίδομα  (κοινωνικό μέρισμα ύψους 900 εκατ. ευρώ) Επί της ουσίας, με την φορολόγηση των πάντων δίδεται η βοήθεια που θα δινόταν πιο εύκολα αν η οικονομία αναπτυσσόταν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός στερεί από την οικονομία τόσο τις δημόσιες επενδύσεις, όσο και τις μεγάλες ιδιωτικές, καθώς τα κεφάλαια αναζητούν άλλους πιο προσοδοφόρους προορισμούς.

Επιβάλλουν φόρους για μέρισμα και κόβουν παροχές για τη μη περικοπή συντάξεων

Ο φετινός προϋπολογισμός μάλιστα προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές, σε σχέση με όσα σχεδίαζε τον Ιούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση. Για το 2018 προβλέπονταν φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού 50,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 51,26 δισ. ευρώ (1,1 δισ. επιπλέον) ενώ για το 2019 προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο 50,19 δισ. και πλέον ο στόχος ανεβαίνει στα 51,11 δισ. ευρώ (+920 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα προβλέπει κρατικές δαπάνες 59 δισ. ευρώ, ενώ πριν 5 μήνες προέβλεπε ότι θα δοθούν 57 δισ. ευρώ. Και αυτό επειδή δεν θα κοπούν 2,065 δισ. ευρώ από συντάξεις την 1.1.2019. Δεν προβλέπει τίποτα όμως για το τι θα γίνει με τα αναδρομικά από τις μειώσεις 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τον Ιούνιο του 2015.

Ειδικά για τις κοινωνικές παροχές, σημειώνεται ένα παράδοξο: προβλέπονται να δοθούν το 2019 μόλις 1,676 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης στο Μεσοπρόθεσμο 2,425 δισ. ευρώ (-30%)! «Κόπηκαν» δηλαδή 800 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Η καλύτερη αποτύπωση της αναιμικής οικονομίας στο Χρηματιστήριο

Μέσα σε έξι μήνες, από τον περασμένο Μάιο, οι τράπεζες έχασαν 5,6 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση τους ενώ το χρηματιστήριο έπεσε και κάτω από τις 600 μονάδες, αποτυπώνοντας την αδυναμία δανεισμού Δημοσίου και τραπεζών, ύστερα από τη «λήξη» του Μνημονίου. Οι επενδυτές αμφισβήτησαν έντονα την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, αν και όλες οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests.

Η οικονομία δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί απο τις αγορές και είναι ευάλωτη σε κάθε πίεση είτε των αναδυόμενων αγορών, είτε ανεπτυγμένων αγορών, όπως της Ιταλίας.Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 88,5 δισ ευρώ. παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα τα μειώσουν σε 33 δισ. ευρώ έως το 2021, ωστόσο θα χρειαστούν σχέδια, όπως της Eurobank, της Τραπέζης Ελλάδος  ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου ο Δείκτης NPE να είναι μονοψήφιος το 2021, όπως των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Loading

Play