IN TIME

Πάει για πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Έτοιμη να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ακόμα και σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εμπεδωθεί στη συνείδηση του εκλογικού σώματος ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που χρησιμοποιεί κάθε κοινοβουλευτικό μέσο για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει δώσει την έγκριση ώστε η πρόταση μομφής να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής μόλις ξεκινήσει η συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Μέσω της συγκεκριμένης κίνησης η αξιωματική αντιπολίτευση αφενός θέλει να καθυστερήσει την υπερψήφιση της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας κερδίζοντας χρόνο και αφετέρου να ξεμπροστιάσει τους βουλευτές που ναι μεν διαλαλούν ότι θα καταψηφίσουν τις Πρέσπες, ωστόσο στηρίζουν με την ψήφο τους την παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία.

Από τη στιγμή που κατατεθεί το σχετικό αίτημα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δυο επιλογές. Είτε να ζητήσει από τη Βουλή να διακόψει για δυο ημέρες τις εργασίες, είτε να σηκώσει το γάντι και να ζητήσει αμέσως την έναρξη της σχετικής συζήτησης η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Ότι η ΝΔ κάνει βήματα που τη φέρνουν κοντά στην κατάθεση πρότασης μομφής φάνηκε χθες από το απόγευμα από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε σε διευρυμένη κομματική σύσκεψη. «Η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο να διεξαχθεί μια συζήτηση στη Βουλή χωρίς προηγουμένως να έχει κατατεθεί το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του συντάγματος των Σκοπίων.

«Ναι» σε πρόταση μομφής από Θεοδωράκη και Καμμένο

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι δήλωσαν δημόσια ότι θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Ο πρώτος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ANT-1 τόνισε πως είναι αντίθετος με την κυβέρνηση και δεν την βοηθά. «Εάν κατατεθεί από τη ΝΔ πρόταση δυσπιστίας θα την στηρίξω» είπε. Ανάλογη στάση κράτησε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή  τάχθηκε υπέρ μιας πρότασης μομφής. «Να υπογράψουμε με τον κ. Μητσοτάκη κοινή πρόταση μομφής αρκεί να δεσμευτεί ότι δεν δέχεται την εκχώρηση του όρου “Μακεδονία”. Αν δεν γίνει αυτό και η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής μόνο για την Συμφωνία των Πρεσπών, είναι αυτονόητο ότι θα τη στηρίξουμε καθώς θέλουμε την ακύρωσή της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εφόσον οι Σταύρος Θεοδωράκης και Πάνος Καμμένος ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής, τότε ρόλο ρυθμιστή στις πολιτικές εξελίξεις θα διαδραματίσει το ΚΚΕ, δεδομένου ότι οι δικοί του ψήφοι θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης Τσίπρα. Παραδοσιακά πάντως ο Περισσός έχει ως αρχή να μην ψηφίζει προτάσεις μομφής.

Loading