INTIME

Ζάεφ: Πέντε φορές χαρακτήρισε το λαό του ‘Μακεδόνες’

Πέντε φορές χαρακτήρισε “Μακεδόνες” τους πολίτες της χώρας του πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην ομιλία του κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό στις Πρέσπες.

propoli

«Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος». Με αυτή τη ρήση του Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Σήμερα βάζουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, σημείωσε. «Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη» πρόσθεσε. Είχαμε την τόλμη και κάναμε ένα βήμα μπροστά, συνέχισε. «Τις ευχαριστίες μου Αλέξη Τσίπρα για την ανδρεία που δείξατε, ξέρω πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο».

“Οι Έλληνες και οι Μακεδόνες”

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα».

Ο “φίλος και γείτονας”

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε φίλο και γείτονα τον Ζόραν Ζάεφ: «Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος». Οπως τόνισε, στόχος είναι «να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ασφάλειας. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή», είπε χαρακτηριστικά.

Loading