Τζανακόπουλος στο “P”: “Δεν συγκρουστήκαμε αρκετά”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για πρώτη φορά χωρίς γραβάτα έκανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μάλιστα έφυγε άρον άρον μετά από το πέρας της δίχως, όπως συνήθως πράττει, να διευκρινίσει ορισμένες κυβερνητικές θέσεις στους δημοσιογράφους.

Αυτές από μόνες τους είναι ικανές ενδείξεις για να αποτυπώσουν το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου μία εβδομάδα μετά από τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, το οποίο δεν είναι και το πιο ευχάριστο.

Αυτήν την εντύπωση, μάλιστα, έχουν σχηματίσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επισημαίνουν πως η κυβέρνηση αντί να βγαίνει μπροστά και να κατακεραυνώνει την υποκρισία όσων την αντιπολιτεύονται κι έχουν διαχρονική ευθύνη για το οικιστικό έγκλημα ανά τη χώρα, σύρεται κάθε φορά πίσω από τις κατηγορίες που της εκτοξεύονται απαντώντας σε αυτές αντί να θέτει η ίδια την ατζέντα.

“Διαχρονική ευθύνη του πολιτικού συστήματος”

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συγκεκριμενοποίηση της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον Αλέξη Τσίπρα, όπως διατυπώθηκε στην απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το Politik.

“P”: “Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί τα μέτρα που λαμβάνετε σήμερα για τις οικιστικές στρεβλώσεις δεν είχαν ληφθεί επί τριάμισι χρόνια που είστε κυβέρνηση και έπρεπε να γίνει αυτή η συμφορά για να ληφθούν”;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Εδώ είναι, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μία από τις πραγματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης. Ότι δηλαδή δεν συγκρούστηκε αρκετά, δεν συγκρούστηκε με αρκετούς, δεν συγκρούστηκε με την ένταση που έπρεπε, για να αντιμετωπιστούν ακριβώς αυτές οι οικιστικές στρεβλώσεις, για τις οποίες, όμως, πρέπει να σας πω ότι η ευθύνη είναι διαχρονική ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Καθώς, όπως ξέρετε, όλοι αυτοί οι οικισμοί δεν κτίστηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα μια οικιστικής νοοτροπίας και μια οικοδομικής νοοτροπίας, οι οποίες επικρατούν στη χώρα για περισσότερο από 50 χρόνια. Από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, είναι έμπρακτα να αναλάβουμε την ευθύνη και καλούμε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί”.

Ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε και σε ερώτηση του Politik για τα σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από το εσωτερικό ή το εξωτερικό που κυκλοφορούν με αφορμή και τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, σε συσκέψεις στο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντάς τα σενάρια συνωμοσίας.

“P”: “Με δεδομένο ότι συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ σε συσκέψεις που έχουν γίνει, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης από παράγοντες εσωτερικούς ή εξωτερικούς”;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: “Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια τέτοια σεναριολογία. Θα περιμένουμε τις απαντήσεις από το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και από την Ελληνική Αστυνομία και από εκεί και πέρα θα κάνουμε όποιες ανακοινώσεις χρειαστεί να κάνουμε. Ωστόσο, σενάρια συνωμοσίας δεν πρόκειται να δείτε από αυτή τουλάχιστον την κυβέρνηση”.

 

 

Loading