INTIME

Οι Πασόκοι που κυβερνούν και με το ΣΥΡΙΖΑ!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Με αφορμή τον Γιάννο Παπαντωνίου, στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν αφορμή για να επιτεθούν ξανά στο “παλιό κομματικό σύστημα” και, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο άλλωστε σημάδεψε τη μεταπολίτευση.

Παριστάνουν, όμως, πως λησμονούν ότι στις τάξεις τους έχουν μεταπηδήσει πολλά στελέχη και μέλη του πάλαι ποτέ Κινήματος, τα οποία βρήκαν σανίδα πολιτικής επιβίωσης σε αυτό που αρκετοί έχουν ονομάσει “νέο ΠΑΣΟΚ”.

Η πρόσφατη πρωτιά του Αντώνη Κοτσακά- παλιού στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου- στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής για τη νέα Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική της δύναμης που κατέχουν στο εσωτερικό του κόμματος οι “πασοκογενείς”.

Μπορεί στο υπουργείο Εξωτερικών κουμάντο να κάνει πλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο δύο από τους τρεις άμεσα υφισταμένους του έχουν περάσει από τη Χαριλάου Τρικούπη: ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, κι ο υφυπουργός για θέματα Θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο μεν πρώτος έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ενώ όταν ήταν ΥΠΕΞ ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου για την κατάρτιση του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δε κ. Μπόλαρης εκλέχθηκε πέντε φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και υφυπουργός Υγείας και ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος το 2010.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι από τα πιο προβεβλημένα στέλεχη του ΠΑΣΟΚ που μεταπήδησαν στη σημερινή κυβέρνηση.

Υπήρξε, άλλωστε, γραμματέας του Εθνικού του Συμβουλίου, ευρωβουλευτίνα, υπουργός Υγείας κι αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Πασοκικές είναι οι ρίζες και του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από τα μαθητικά του χρόνια, υπήρξε με τη σημαία του για πολλά χρόνια διοικητικό στέλεχος και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενώ το 2007 είχε στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική εκλογή κόντρα στον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται και η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία υπήρξε ευρωβουλευτίνα επί πρωθυπουργίας Σημίτη και πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Από το 2009, μάλιστα, μέχρι και το 2015 διετέλεσε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού.

Πασοκικής προέλευσης είναι κι ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, σε ηλικία ούτε 30 χρόνων, διετέλεσε διευθυντής στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Επί κυβέρνησης Σημίτη, μάλιστα, εργάστηκε ως Μεσολαβητής του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτίνα με το ΠΑΣΟΚ το 1993 και το 1996.

Οι αποχωρήσαντες υπουργοί

Υπάρχουν, βεβαίως, και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εκλέχθηκε τρεις φορές βουλευτής με το Κίνημα και διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας από το 1993 μέχρι το 1996 πριν γίνει υπουργός Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας του Αλέξη Τσίπρα και σήμερα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία πριν διατελέσει υφυπουργός Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε τέσσερις φορές βουλευτίνα με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε ως υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις αποχωρησάντων υπουργών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ είναι αυτές του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, και του Νίκου Τόσκα, ο οποίος είχε εργαστεί ως διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, ενώ απασχολήθηκε και στο ΙΣΤΑΜΕ.

Παλιός πασόκος είναι κι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομκικών και υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έχει εργαστεί ως γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

Βεβαίως υπάρχουν ακόμα πολλοί πασοκογενείς βουλευτές στο ΣΥΡΙΖΑ: Θεόδωρος Παραστατίδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Παπαηλιού, Γεωργία Γιαννιά, Γιώργος Ουρσουζίδης.

Loading