πΓΔΜ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Όπως όλα δείχνουν μία ημέρα μετά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή θα εξεταστεί από την Κεντρική Επιτροπή της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) που κυβερνά την πΓΔΜ το αίτημα που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO – DPMNE για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις προεδρικές. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

propoli

«Η απόφαση του SDSM για το θέμα θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή ή τις μετέπειτα ημέρες», τόνισε συγκεκριμένα, ο Ζόραν Ζάεφ. Επίσης από την γειτονική χώρα υπάρχει η εκτίμηση ότι αν το κόμμα του Ζάεφ συναινέσει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 5 Μαίου.

Την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις προεδρικές ζήτησε το VMRO με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και άλλες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Ζάεφ, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, απέτυχαν στο σύνολό τους και αποδοκιμάζονται από τον λαό.

Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα αναφέρει ότι το VMRO ζητά πρόωρες εκλογές, όμως στην ουσία τις απεύχεται διότι γνωρίζει καλά ότι θα υποστεί δεινή ήττα, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος DUI του Αλί Αχμέτι τάσσεται κατά του αιτήματος καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να «επικεντρωθεί στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και να μην σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και ενέργεια για τη διεξαγωγή των εκλογών».

Τέλος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του VMRO στην πρόθεση ψήφου.

Loading