πΓΔΜ: Στις 16/9 η πιθανή ημερομηνία του δημοψηφίσματος

Όπως γράφουν σήμερα τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, η 16η Σεπτέμβρη είναι η πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, μέσα από το οποίο οι πολίτες της χώρας θα αποφασίσουν για την Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως και να έχει όμως η τελική ημερομηνία θα «κλειδώσει» μέχρι τα μέσα Ιουλίου, μετά από απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

propoli

Σ’ότι αφορά το αντιπολιτευόμενο VMRO – DPMΝΕ, εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην αλλαγή του Συντάγματος την οποία προβλέπει η Συμφωνία, ωστόσο τάσσεται υπέρ του δημοψηφίσματος.

Εκείνο δε που παραμένει προς το παρόν άγνωστο, είναι το περιεχόμενο του ερωτήματος που θα τεθεί στους πολίτες, αν δηλαδή αυτό θα έχει να κάνει με την αποδοχή ή όχι της Συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ ή θα εμπεριέχει και αναφορά στην ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να κάνει τους αρνητικά διακείμενους να το ξανασκεφτούν.

Την Πέμπτη ξανά στην Βουλή το θέμα της Συμφωνίας

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, το δημοψήφισμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρξει μετά χρόνος για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν μέχρι τις 31/12 του τρέχοντος έτους, εφόσον βέβαια αυτό κυρώσει τελικά τη συμφωνία.

Στο μεταξύ την Πέμπτη επανέρχεται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την άρνηση του προέδρου Γκεόργκι Ιβάνοφ να την υπογράψει. Πλέον για την επικύρωση απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 61 βουλευτών και αυτή την φορά ο Ιβάνοφ θα πρέπει να την υπογράψει.

Loading