Του Γιάννη Συμεωνίδη
Το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας αποτέλεσε το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Επίτροπος Οικονομικών, επομένως, δεν έμεινε στα όμορφα λόγια για την κυβέρνηση, αλλά θέλησε να καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν κανόνες και πρέπει να γίνουν σεβαστοί (“pacta sunt servanda“).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο, θα συζητήσει τις λεπτομέρειες την προσεχή Τετάρτη, 11 Ιουλίου.
Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, κάθε τρίμηνο μέχρι και και το 2022 οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επισκέπτονται τη χώρα και θα συντάσσουν εκθέσεις για το κατά πόσο υλοποιεί τους μεταμνημονιακούς όρους κι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το πλαίσιο είναι αυστηρότερο σε σύγκριση με τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ που εφάρμοσαν μνημόνια.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι η επιστροφή του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο προέρχεται κυρίως από τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των όρων που θέτουν οι Θεσμοί, κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις- για παράδειγμα, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, τα ΕΛΠΕ, η Εγνατία Οδός και τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης- και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η επιστροφή θα αποφασίζεται σε συνεδριάσεις του Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το μεγαλύτερο έστω μέρος των χρημάτων να κατευθύνεται στη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποπληρωμή του χρέους.
“Συνδρομή κι όχι αμφισβήτηση”
Από το Μαξίμου ισχυρίζονται πως η ενισχυμένη εποπτεία δεν οφείλεται στην αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας και των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης.
Αντιθέτως, επισημαίνουν πως συνιστά βοήθεια των Θεσμών στην προσπάθεια της χώρας μας να επιστρέψει στις αγορές με λογικά επιτόκια, όποτε κι αν συμβεί αυτό, αφού προς το παρόν η Ελλάδα θα στηριχθεί στο “cash buffer” (“μαξιλάρι ασφαλείας”) και δεν πρόκειται να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αναμπουμπούλα.
Όπως κι αν έχει, κυβερνητικές πηγές επιμένουν να σημειώνουν πως δεν υφίσταται τέταρτο μνημόνιο ούτε προληπτική πιστοληπτική γραμμή.