Πιθανή μπλόφα Τσίπρα οι εκλογές το Μάιο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το χρόνο των εκλογών, αφού, όπως έχουμε ήδη γράψει, θα λάβει πρώτα πολύ σοβαρά υπόψη τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του Οκτωβρίου στα οποία θα φανεί το μέγεθος της ανταπόκρισης των πολιτών στις παροχές και στις υποσχέσεις που θα κάνει από το προεκλογικό “μπαλκόνι” της ΔΕΘ.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα και με βάση όσα αφήνουν να διαρρεύσουν στενοί συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός φλερτάρει έντονα με την ιδέα της τριπλής κάλπης το Μάιο, ιδίως με το συνδυασμό βουλευτικών κι αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κι αυτό γιατί εκτιμά πως οι διάφορες φατρίες εντός της ΝΔ θα κονταροχτυπηθούν για τα δημοτικά και περιφερειακά χρίσματα με τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη για την ενότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πρόταξη του ατομικού έναντι του κομματικού συμφέροντος.

Η τροπολογία και οι εκλογές

Όπως κι αν έχει, ο κ. Τσίπρας δεν επιθυμεί να απολέσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού κι ενδεχομένως με αυτό το σκεπτικό να λήφθηκε και η απόφαση στο Μαξίμου- εν αγνοία του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη- να κατατεθούν οι τροπολογίες 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τις τοπικές εκλογές.

Με λίγα λόγια, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να θέλησε απλώς να θολώσει τα νερά, να μπλοφάρει δηλαδή και να πάει τελικώς σε εκλογές με τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, τον Οκτώβριο του 2019.

Φοβούνται το “πληγωμένο θηρίο”

Στο μεταξύ, η εκτόξευση του επιτοκίου δανεισμού της Τουρκίας στο 18,5%, σε συνδυασμό με την πολιτική ανασφάλεια που επιδεικνύει η απόφαση του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να ορίσει ως υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του τον γαμπρό του, ανησυχούν ιδιαιτέρως το Μαξίμου και το ΥΠΕΞ.

Κι αυτό γιατί αναγνωρίζουν ότι πιθανή οικονομική κατάρρευση της γείτονα ενδεχομένως να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να ανακινήσει νέα προβλήματα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικές κι αμυντικές πηγές δεν θεωρούν καθόλου τυχαία την επανάκαμψη των αερομαχιών στο Αιγαίο μετά από την ορκωμοσία Ερντογάν κι από την ανάληψη της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Γιασάρ Γκιουλέρ.

“Το πληγωμένο θηρίο είναι και το πιο επικίνδυνο”, όπως σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές.

Loading