“Πιθανότερο να αντιδράσουν Ισραήλ-Αίγυπτος”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, αλλά και του νέου φιλολαϊκού οικονομικού πακέτου θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που την επέλεξε.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η χρονική μετάθεση εγγύτερα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα δώσει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να προπαγανδίσει στην ανά την Ελλάδα περιοδεία του το νέο κύμα παροχών ως κάτι πολύ φρέσκο ενόψει της κάλπης.

Από την άλλη, ωστόσο, την Αθήνα ανησυχεί η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ κι ας κρατιούνται δημοσίως χαμηλοί τόνοι.

Οι στρατιωτικοί του Πενταγώνου, όπως μας επισημαίνουν αμυντικές πηγές, ανησυχούν όσο ποτέ άλλοτε από τη στιγμή που δεν θεωρούν καθόλου απίθανο το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο “Φατίχ” να προχωρήσει σε γεώτρηση, έστω κι αν δεν διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία και χρησιμοποιείται περισσότερο από την Άγκυρα ως προβολή ισχύος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

“Με τον έναν τρόπο ή τον άλλο”

Αν βρει αντίσταση από την κυπριακή ή την ελληνική κυβέρνηση η αντίστοιχη τουρκική θα κλιμακώσει έτι περαιτέρω τις απειλητικές της κινήσεις, αν και είναι πιθανότερες οι αντιδράσεις να προέλθουν από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Τελ Αβίβ και Κάιρο είναι πολύ πιθανότερο να επιτεθούν με τον έναν τρόπο ή τον άλλο σε σύγκριση με τη Λευκωσία ή την Αθήνα”, σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, οι οποίες μας υπενθυμίζουν το βομβαρδισμό των γραφείων του πρακτορείου “Αναντολού” από ισραηλινά μαχητικά, αλλά και την αυστηρή προειδοποίηση της Αιγύπτου στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ.

Loading