Πιτσιόρλας: Νέα σελίδα για ΕΛΒΟ και Βιομηχανία Ζάχαρης

Τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας αλλά και της πολιτικής, σχολίασε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά», στο Flash Radio 99.4 και στον Θοδωρή Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.

propoli

«Είχαμε και χθες μια συνάντηση με τον ΣΒΒΕ πολύ σημαντική, στα πλαίσια των ημερών ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κουβεντιάσαμε αρκετά για θέματα ευρωπαϊκής που πρέπει να διαμορφώσει η χώρα για τη βιομηχανία, στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει όλη η Ευρώπη, να ανεβάσει τη βιομηχανική παραγωγή και να φτιάξει μια ανταγωνιστική βιομηχανία διεθνώς. Εμείς βέβαια έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σαφώς σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς βγαίνουμε από την κρίση και πίσω μας έχουμε μια περίοδο αποβιομηχάνισης, μεγάλη. Όμως αισιοδοξούμε ότι έχουμε δυνατότητες να κάνουμε αρκετά σημαντική δουλειά», δήλωσε από την πλευρά του o Στ. Πιτσιόρλας.

Παράλληλα, όσον αφορά τη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «υπάρχει και ένα τρίτο μέτωπο άμεσο που αφορά την ΕΛΒΟ, την αμυντική βιομηχανία, και αυτή είναι σε εξέλιξη. Για την Hellenic Steel, όπως ξέρετε, έχει βρεθεί επενδυτής διατεθειμένος να επενδύσει. Έχει υποβληθεί στο δικαστήριο η πρόταση εξυγίανσης και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε την απόφαση, η οποία λόγω του ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν από πουθενά αντιρρήσεις, θα εγκριθεί και θα προχωρήσουμε. Είναι και πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι αφορά τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας και βεβαίως μια αμιγώς βιομηχανική δραστηριότητα στην καρδιά της βιομηχανίας».

Η βιομηχανία ζάχαρης

Όσον αφορά τη βιομηχανία ζάχαρης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας ξεκαθάρισε ότι «είμαστε σε τελική φάση πια. Δυστυχώς, έχει ένα παρελθόν τρομερής κακοδιαχείρισης, πρέπει να τα λύσουμε όμως. Είμαστε σε μια τελική φάση για να πάρουμε τις οριστικές αποφάσεις. Πιστεύω ότι μέσα στη βδομάδα που μας έρχεται θα είμαστε σε θέση για να επιλέξουμε ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε. Περιμένουμε από δύο πλευρές, από δύο ομάδες επενδυτών, τις τελικές τους προτάσεις τη Δευτέρα, για να μπορέσουμε να πάρουμε την τελική απόφαση».

Το θέμα της ΕΛΒΟ

Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι «είμαστε στην τελική φάση για να προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό. Έχουμε κάνει μια προεργασία, έχουμε συναντήσει ενδιαφερόμενους επενδυτές. Έχουμε εξασφαλίσει τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό σοβαρά. Επομένως, πιστεύω ότι αυτός ο διαγωνισμός θα έχει θετική κατάληξη».

Οι εξελίξεις στην πολιτική

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις και την κυβερνητική πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι «είμαστε σε μια περίοδο στην οποία υπάρχουν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Όμως, πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση πήρε τη ψήφο εμπιστοσύνης. Εξάλλου, την είχε πάρει πολύ πρόσφατα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού, στο τέλος Δεκεμβρίου, άρα έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα κοινοβουλευτικά να ολοκληρώσουμε τη θητεία της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι χρειάζονται ορισμένες καινούργιες ρυθμίσεις κοινοβουλευτικού χαρακτήρα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «αυτή η μεταβατική περίοδος υπάρχει διότι έχει αλλάξει κατά πολύ η ατζέντα. Βγαίνοντας από τα μνημόνια, περνάμε σε μια καινούρια φάση. Άλλα είναι τα διλήμματα, άλλα είναι τα ερωτήματα. Επομένως υπάρχει μια επανατοποθέτηση όλων. Έτσι και με τις εκλογές θα δοθεί και η νέα πολιτική γεωγραφία».

Loading