«Φτάσαμε στο τέλος των μνημονίων, αλλά κυρίως στο τέλος των ψευδαισθήσεων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. «Η ανάπτυξη που μας υποσχέθηκαν δεν ήρθε και θα έρθει πια μόνο με δική μας ευθύνη», πρόσθεσε ο κ. Κύρκος.
Αναλυτικότερα, στην ομιλία του ο κ. Κύρκος τόνισε ότι «τελειώνουμε τον Αύγουστο. Τρία μνημόνια, τρεις συμφωνίες του ελληνικού λαού με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού είπε ότι «έκανε ό,τι συμφωνήθηκε. Δέχτηκε τεράστιες μειώσεις μισθών, τεράστιες μειώσεις συντάξεων, μηδενικές δημόσιες επενδύσεις, στο κόκκινο η υγεία. Υπέστη μία μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά 25% – κάτι που δεν έχει γίνει εκτός από πόλεμο». Από την πλευρά τους, πρόσθεσε, «οι Ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν 240 δισεκατομμύρια ευρώ και τεχνογνωσία για πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις».
Αποτιμώντας το διάστημα που μεσολάβησε ως το τέλος των μνημονίων, είπε ότι «βλέπουμε πως απ’ τις μεταρρυθμίσεις, πολλές έχουν μόνο νομοθετηθεί και σίγουρα δεν έχουν υλοποιηθεί. Γιατί αλλιώς, αυτό που είναι η έξοδος από τα μνημόνια, δηλαδή μία χώρα σε ανάπτυξη, θα είχε γίνει. Και δεν έχει γίνει».
«Βλέπουμε να καρκινοβατούν οι μεγάλες επενδύσεις. Βλέπουμε να μην μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Βλέπουμε τη χώρα να κατρακυλάει στο δείκτη ανταγωνιστικότητας – αυτό που υποτίθεται έπρεπε να κερδίσουμε από τα μνημόνια!» διαπίστωσε ο κ. Κύρκος για να συμπεράνει ότι «το σύνθημα “λάθος μνημόνια, λάθος κυβερνήσεις, λάθος Ευρώπη” κάπου έχει μία στήριξη».
Θέλοντας να κλείσει την ομιλία του με θετική ματιά, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «το τέλος του μνημονίου σημαίνει και το τέλος των ψευδαισθήσεων. Τώρα για τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δεν υπάρχει φύλλο συκής. Δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι που καθορίζουν πολιτικές. Εμείς θα φταίμε αν δεν αναπτυχθούμε. Εμείς θα φταίμε αν δεν χτυπήσουμε την απίστευτη γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος. Γι’ αυτό, για την άρση των ψευδαισθήσεων, σας ευχαριστούμε, επίτροπε Μοσκοβισί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ