Πνύκα και Καστελόριζο “γιοκ” για τον Τσίπρα!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να σεβαστούν τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής, αλλά κι ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι ο μεγάλος αριθμός των αγνοούμενων, για τους οποίους πάντως υπάρχει ελπίδα να είναι μικρότερος στην πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη προσδοκία βασίζεται στις διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές που ενδεχομένως να έχουν γίνει από τους ανησυχούντες συγγενείς και στο ότι ενδεχομένως κάποιοι από τους αγνοούμενους να έχουν ήδη εντοπιστεί και να έχουν καταχωρηθεί ως νεκροί με άγνωστο ονοματεπώνυμο.

Όπως εξηγούν στο Politik κυβερνητικές πηγές, η ιατροδικαστική εργασία είναι πολύ δύσκολη από τη στιγμή που η ταυτοποίηση των απανθρακωμένων πτωμάτων μόνο μέσω DNA μπορεί να γίνει και με πολύ προσεκτικά βήματα γιατί θα είναι αδιανόητο να γίνουν λάθη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη είχαν ταυτοποιηθεί με αυτήν τη διαδικασία 30 πτώματα.

Όπως κι αν έχει, από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως μέχρι να βρεθεί άκρη δεν θα ξεκινήσει, σε ανώτατο επίπεδο τουλάχιστον, η διαδικασία καταλογισμού πολιτικών, αλλά και ποινικών ευθυνών.

“Έπρεπε να σεβαστούμε και το τριήμερο εθνικό πένθος”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν, ωστόσο, πως οι υπουργοί δεν κρύβονται από τους δημοσιογράφους, εμφανίζονται και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, δεν θα κρατήσουν τίποτα κρυφό και θα ενημερώνουν την κοινή γνώμη.

Από την άλλη, δεν έχει εγκαταλειφθεί ακόμα από την κυβέρνηση η θεωρία της ασύμμετρης απειλής, μολονότι ο δήμαρχος Πεντέλης έδειξε καλώδια της ΔΕΗ ως υπεύθυνα για το ξεκίνημα της φωτιάς.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, δεν έλαβε το λόγο στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχε- έχει κι αυτή η παρουσία τη σημασία της.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, κλιμάκια της ΕΥΠ βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο Μάτι και στις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν κι ερευνούν εξονυχιστικά κάθε ενδεχόμενο.

Αναβάθμιση ΔΕΘ

Στο μεταξύ, ύστερα κι από την αττική τραγωδία φαίνεται πως εγκαταλείπεται οριστικώς το σχέδιο για την πανηγυρική εκδήλωση στην Πνύκα την Τρίτη, 21 Αυγούστου για την έξοδο από τα μνημόνια ή κάτι αντίστοιχο στο Καστελόριζο.

Αυτό σημαίνει ότι αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το διήμερο 8 και 9 Σεπτεμβρίου, αφού από αυτό το βήμα θα εξαγγείλει τα φιλολαϊκά του μέτρα, ορίζοντας στην ουσία την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας παρόντος ενδεχομένως και του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Όσον αφορά την Πνύκα και το Καστελόριζο, η ματαίωση οφείλεται και στην αδυναμία πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων να παρευρεθούν λόγω των θερινών τους διακοπών.

Loading