Ποιοι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στυγνή προβοκάτσια αποκαλούν στο Μαξίμου την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να “ξεθάψει” μια δημοσίευση των WikiLeaks από το 2011 προκειμένου να υποστηρίξει πως η σημερινή κυβέρνηση ικανοποίησε αιτήματα των Σκοπιανών τα οποία καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε ικανοποιήσει μέχρι τώρα.

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την ενέργεια αυτή σε μια απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να φύγει από την κορυφή της επικαιρότητας η διαπλοκή του και με το σκάνδαλο Energa και τον Άρη Φλώρο.

Όπως κι αν έχει, οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν πως η Συμφωνία των Πρεσπών- εφόσον, βεβαίως, γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την ΠΓΔΜ- θα κυρωθεί κι από το ελληνικό Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία και δεν θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης.

Οι κυβερνώντες στηρίζουν την αισιοδοξία τους όχι στο ότι θα αλλάξει γνώμη ο Πάνος Καμμένος, αλλά στο ότι υπάρχουν περισσότεροι του ενός βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κι ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις, ενώ θετική αναμένεται να είναι η ψήφος και της νέας υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ.

Βενιζέλος και σία

Από εκεί και πέρα, είναι αρκετοί οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού οι οποίοι αποδέχονται τη λύση για το Μακεδονικό που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη γείτονα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Από τους πρωτοκλασάτους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να υπερψηφίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος επηρεάζει ουκ λίγους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κι ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως είναι συμπαθών το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει δημοσίως εκφράσει την υποστήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία αναμένεται να υπερψηφίσουν ακόμα και οι βουλευτές του που βρίσκονται με το ένα πόδι στη ΝΔ, δηλαδή ο Γιώργος Αμυράς κι ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Loading