INTIME

Ποντάρουν στο “συγχωροχάρτι” των Βρυξελλών

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει την επιτάχυνση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας- στις 28 Φεβρουαρίου, άλλωστε, λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη-, τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και για τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία κι εφορία, που θα περιλαμβάνουν και τα χρέη του 2018.

Όπως κι αν έχει, ο πρωθυπουργός δεν θέλει ούτε καν να συζητά το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πολλώ δε μάλλον “κουρέματος” καταθέσεων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μόνο κρυφές δεν είναι οι διαφορετικές θέσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Γιάννη Δραγασάκη επί του θέματος.

Ο υπουργός Επικρατείας επιθυμεί μια πιο φιλολαϊκή λύση με το βλέμμα στραμμένο και στις κάλπες, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας μια πιο μακροπρόθεσμη που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.

“Δεν μπορούν να μας βάζουν την θηλιά στο λαιμό”

Στην κυβέρνηση, πάντως, μπορούν να υπολογίζουν στο άτυπο συγχωροχάρτι που έχουν λάβει από τις Βρυξέλλες μετά από την έξοδο στις αγορές και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αυτό σημαίνει ότι η υπαρκτή ανησυχία των Θεσμών για τη μη υλοποίηση συμφωνηθέντων δεν θα λάβει τις διαστάσεις που θα λάμβανε αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο τα τελευταία δέκα έτη.

Όπως, άλλωστε, σημειώνουν κυνικά και κυβερνητικές πηγές, “δεν μπορούν πλέον να μας βάζουν την θηλιά στο λαιμό, αφού είμαστε οικονομικώς αυτάρκεις”.

Loading