Με φόντο τη ΔΕΘ προετοιμάζονται στη ΝΔ

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Με φόντο τη ΔΕΘ προετοιμάζονται στη ΝΔ όντας πεπεισμένοι ότι τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα δοθεί η μητέρα των πολιτικών μαχών.

Αποκωδικοποιώντας τις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμορφώσει την άποψη πως από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, «καταρρέει τόσο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, όσο και κοινωνίας».

Εκείνη η περίοδος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου δεδομένου ότι στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι εθνικές κάλπες θα στηθούν είτε τον προσεχή Οκτώβριο (σενάριο το οποίο απομακρύνεται), είτε στις 26 Μαΐου του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

«Πρωθυπουργός… εν αναμονή στη ΔΕΘ»

Στην Πειραιώς θέλουν η άφιξη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την 83η ΔΕΘ να είναι «πρωθυπουργού σε… αναμονή», για αυτό προετοιμάζουν από τώρα αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων αλλά και εκδηλώσεων που θα προηγηθούν, ώστε να εξαπολύσουν συντονισμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Για αυτόν το λόγο ο γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει από όλα τα «γαλάζια» βουλευτικά γραφεία να καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να καταρτιστεί εγκαίρως το πρόγραμμα δράσης του κόμματος και στους 15 νομούς της Βόρειας Ελλάδας το δεκαήμερο που θα προηγηθεί της επίσκεψης Μητσοτάκη.

Μέχρι να φτάσουμε όμως στον… Σεπτέμβριο, στην επικαιρότητα κυριαρχούν και θα συνεχίσουν να μονοπωλούν τα εθνικά θέματα και η οικονομία. Για το Σκοπιανό, με τη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων.

«Αγωνίζομαι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος»

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία είτε τώρα, είτε εάν κληθεί να τη διαχειριστεί ως μελλοντική κυβέρνηση. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραχωρώντας την εθνότητα και τη γλώσσα εκχώρησε την ουσία του αλυτρωτισμού και κατέστησε σαφές ότι έχει εξηγήσει αναλυτικά στους ευρωπαίους εταίρους την άποψη του κόμματος για το Σκοπιανό. «Αγωνίζομαι για το τι είναι προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Όσον αφορά στα της οικονομίας η άποψη της Πειραιώς είναι ότι η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι χειρότερη και από αυτή του 2017. Πρώτον επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, δεύτερον την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τρίτον την εφαρμογή του 4ου μνημονίου για την περίοδο 2012-2022 και τέλος ότι η συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από το 2014 αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πίεζε τις καταστάσεις για να ανατρέψει την κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Loading