Προσλήψεις στο Δημόσιο: Τα αλλάζει όλα ο Μητσοτάκης

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Τα αλλάζει όλα ο Μητσοτάκης

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Τα αλλάζει όλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητές οδηγίες στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, να καταγράψει με ακρίβεια όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα και να τις συνδέσει με την κινητικότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια κενά υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες θα καλύπτονται από άτομα που έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα για μετατάξεις ή αποσπάσεις.

Μόνο στην περίπτωση που οι παραπάνω θέσεις παραμείνουν κενές λόγω απουσίας ενδιαφερομένων, τότε το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να προχωρά στην προκήρυξη προσλήψεων.

Στα άμεσα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου είναι και η επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.

Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, έχει λάβει σχετική εντολή από το γραφείο του πρωθυπουργού να ψηφιοποιηθεί το σύστημα αιτήσεων ώστε οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε μια προκήρυξη να μη χρειάζεται να αποστέλλουν ταχυδρομικά τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιάννη Καραβοκύρη, σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν φαινόμενα καθυστέρησης της έκδοσης αποτελεσμάτων.

Ένας άλλος άξονας πάνω στον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση είναι να γίνει σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού του κλαδολογίου στο δημόσιου με τα τυπικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.

Να υπάρξει, δηλαδή, διασύνδεση των καθηκόντων εργασίας (αρμοδιότητες κλπ) με τα προσόντα των ατόμων που καταλαμβάνουν τη θέση. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την εκπαίδευση και κατάρτιση τους.

“Ξηλώνεται” από Σεπτέμβριο ο “Κλεισθένης”

Στο μεταξύ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το “ξήλωμα” του “Κλεισθένη”, προκειμένου η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει καίρια και αποτελεσματικά το πρόβλημα διοίκησης στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Οι κυριότερες επεμβάσεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος εντοπίζονται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, οι οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής κατά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Το κύριο ζητούμενο είναι η εξασφάλιση πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην οικονομική επιτροπή και την οικονομική επιτροπή ποιότητας ζωής στους δήμους, στην οικονομική επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις περιφέρειες. Με τον τρόπο αυτό δήμαρχος και περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν.

Όσον αφορά τα παράπονα της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος αφαιρεί αρμοδιότητες από τους υπουργούς και τις προσθέτει στον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου εξηγούν πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Αυτό που συμβαίνει μέσω του επιτελικού κράτους είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου που καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας, των υπουργών που υλοποιούν κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς τους τη γενική πολιτική τη χώρας και τον πρωθυπουργό που εξασφαλίζει την ενότητα της Κυβέρνησης και κατευθύνει τις δημόσιες υπηρεσίες για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικά ο Πρωθυπουργός, μέσω της δομής της προεδρίας της κυβέρνησης, θα παρακολουθεί την τήρηση των στόχων και δράσεων που έχουν τεθεί ανά υπουργείο και θα παρεμβαίνει όταν υφίσταται ζήτημα έλλειψης συντονισμού ή καθυστέρησης στην τήρηση των τιθέμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Σκοπός, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, είναι να υπάρξει ένα κράτος όχι μόνο πιο αποτελεσματικό αλλά και με ευθύνη και λογοδοσία που δεν θα χάνεται στον λαβύρινθο των συναρμοδιοτήτων και της γραφειοκρατίας.

Loading

Play