Προϋπολογισμός με ευχολόγια και προθέσεις!

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση Τσίπρα για το 2019 αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί είναι γεμάτος ευχολόγια και προθέσεις.

Συνάμα όμως σηματοδοτεί την απαρχή ενός μεγάλου κύκλου ευθύνης, ρεαλισμού και σοβαρότητας. Πρώτα από όλα δεν ξανάγινε στα παγκόσμια χρονικά κυβέρνηση να καταθέτει προϋπολογισμό με διπλό σενάριο, ανάλογα με το τι θα γίνει με τις συντάξεις. Για αυτό και εξ αρχής η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να επισημάνει ότι «το κυβερνητικό παραμύθι της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο κατέρρευσε και επισήμως» το απόγευμα της Δευτέρας. Και αυτό διότι, όπως εξηγούν πηγές της Πειραιώς, «το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τελικά και τις νέες περικοπές των συντάξεων που μόνοι τους ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την 1η Ιανουαρίου του 2019». Άρα, δεν τίθεται θέμα επιτυχημένης διαπραγμάτευσης του Μεγάρου Μαξίμου με τους θεσμούς.

Το βασικό σημείο κριτικής στο οποίο εστιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει αναιμικός και κατώτερος των αρχικών εκτιμήσεων. «Οι προβλέψεις για τις επενδύσεις αναθεωρούνται προς το δυσμενέστερο, το δημόσιο χρέος αυξάνεται και το ιδιωτικό χρέος, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται», όπως παρατήρησε ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας. Με λίγα λόγια αυτό συνεπάγεται ότι ναι μεν η Ελλάδα είναι τυπικά εκτός προγράμματος, ουσιαστικά όμως βρίσκεται εκτός αγορών και εντός μνημονίου.

Προϋπολογισμός εσωτερικής και εξωτερικής… κατανάλωσης

Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς, το  Μέγαρο Μαξίμου κατέθεσε έναν προϋπολογισμό εσωτερικής και έναν… εξωτερικής κατανάλωσης. Στον εσωτερικής οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με επικοινωνιακό τρόπο να ισοσκελίσει το χαμένο πολιτικό έδαφος, ευελπιστώντας να ικανοποιήσει το εκλογικό της ακροατήριο ότι τηρεί το «γράμμα» του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος Τσίπρα. Στον εξωτερικής οι όποιες αποσπασματικές δημοσιονομικές της παρεμβάσεις τελούν υπό την έγκριση των θεσμών. «Μέχρι τότε, ωστόσο, ας πάψουν να κοροϊδεύουν τους Έλληνες και ας ζητήσουν επιτέλους μια συγγνώμη από τους συνταξιούχους για το ανατριχιαστικό επιχείρημά τους ότι το ασφαλιστικό θα γίνει βιώσιμο μόνον αν αποβιώσουν» όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στους δανειστές, αυτοί θέλουν αποδείξεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν. Φυσικά και γεννώνται ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να έχει βαρύτητα ο λόγος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών από τη στιγμή που η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει υποχωρήσει, το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται, η οικονομική ελευθερία μειώνεται δραστικά και οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα… Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το λογαριασμό θα τον πληρώσουν εκ νέου τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα.

Loading