Πρό(σ)κληση Μητσοτάκη: «Κάντε εκλογές τώρα»

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Τους λόγους που καθιστούν τη ΝΔ αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη χώρα, προκειμένου να βγει από το σπιράλ της ύφεσης, ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Βασιζόμενος στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, χαμηλότερες εισφορές, περισσότερες επενδύσεις, συνόψισε το κοστολογημένος σχέδιο της ΝΔ σε 15 λέξεις: «Λέμε όχι στους υπερβολικούς φόρους, αλλά λέμε και όχι στο φόβο και όχι στη φτώχεια».

Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

Οι δεσμεύσεις που επανέλαβε χθες είναι γνωστές. Το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνει:

-μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δυο χρόνια,

-μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας,

-μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που αφορά ειδικά τους μικρομεσαίους, από το 15% στο 5%,

-9% φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, απαραίτητο μέτρο, ειδικά αν υλοποιηθεί η μείωση του αφορολόγητου

-Και βέβαια  επιστροφή του Φ.Π.Α. στη εστίαση στο 13%, όπως  ίσχυε δηλαδή επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά πριν τις εθνικές εκλογές του 2015.

Αναλύοντας το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις «τολμηρές», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις για νέες επενδύσεις, όπως και για την τόνωση των μικρομεσαίων. «Είχαμε συνάντηση πρόσφατα με τους δικηγόρους όλης της χώρας και επαναλάβαμε τη δέσμευση μας, που αποτελεί εξάλλου και ευρωπαϊκή σύσταση, να αυξηθεί  το όριο υπαγωγής στον Φ.Π.Α. στις 25.000 από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.  Έχουμε παρουσιάσει αναλυτικές θέσεις για τη ρευστότητα για την επιστροφή των καταθέσεων, για μια νέα αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος με τρεις πυλώνες και για τα κόκκινα δάνεια.

Έμφαση στην κοινωνία

Σε επίπεδο κοινωνίας επανέλαβε ότι η δική του κυβέρνηση θα εξασφαλίσει πόρους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» την προσωπική του δέσμευση να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. «Δεν εξαγγέλλουμε έναν πλατύ κατάλογο κοινωνικών μέτρων για να φτάσουμε στη συνέχεια να συγκρουστούμε με την αμείλικτη πραγματικότητα. Αλλά η κοινωνική μας ατζέντα περνάει μέσα από αυτές τις δυο εμβληματικές κορυφαίες κοινωνικές επιλογές» τόνισε χαρακτηριστικά δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο που θα βαδίσει ως πρωθυπουργός.

«Φωνή της λογικής η ΝΔ»

Και φυσικά πορευόμενος πάντα με τα αυτιά… ανοιχτά! Το εξήγησε άλλωστε ο ίδιος στον επίλογο της ομιλίας του τονίζοντας πως πρόθεσή του είναι να ενσωματώσει κάθε χρήσιμη ιδέα που θα ακούσει στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα. «Χρέος μας είναι να πείσουμε όλους τους Έλληνες ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλά ένα μεγάλο ιστορικό Κόμμα που θέλει και μπορεί να κυβερνήσει καλά. Πάνω από όλα, είναι η φωνή της ενότητας των Ελλήνων. Είναι η φωνή της λογικής και της προόδου. Είναι η Παράταξη που θα βγάλει τη χώρα από το σκοτάδι και θα την οδηγήσει επιτέλους στο φως. Και μαζί με όλους τους Έλληνες θα χτίσουμε μια φωτεινή Ελλάδα. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, χωρίς να δειλιάσουμε, χωρίς να κουραστούμε, χωρίς να διστάσουμε, μέχρι να ξανασηκώσουμε τη χώρα ψηλά και να την πάμε εκεί που πρέπει, εκεί που της αξίζει. Γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα κι έχει δυνάμεις ζωντανές που δεν εξαντλούνται» κατέληξε.

Loading