Πρόταση μομφής κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας Ελλάδας – πΓΔΜ για την ονομασία της δεύτερης, καθώς πριν λίγο στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

propoli

Την πρόταση μομφής προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του για το πολυνομοσχέδιο, ενώ θα ανακοινωθεί και επίσημα μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.

Η τελική απόφαση για αυτή την κίνηση ελήφθη κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους στενούς του συνεργάτες και θα συζητηθεί στις 18.00 μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να μην υπάρξουν εμπλοκές ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…”. Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία.

Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;”.

Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή.

Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας”.

Σύσκεψη στο γραφείο του Κ. Τσιάρα στη Βουλή

Στο μεταξύ πριν από λίγο, σε σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα συντάχθηκε το τελικό κείμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Οι δύο ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, ο ίδιος ο Κώστας Τσιάρας μαζί με τον βουλευτή του κόμματος στο Κιλκίς, Γιώργο Γεωργαντά.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στη Βουλή, συμμετείχαν εκτός των Τσιάρα και Γεωργαντά, ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, ο διευθυντής γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνος Ζούλας και ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Loading