Πρώτο ταμείο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ΝΔ

Του Γιάννη Χαβιανίδη

propoli
Ένας μήνας διακυβέρνησης Μητσοτάκη και ΝΔ συμπληρώνεται σήμερα και στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν το πρώτο… ταμείο. Στο διάστημα αυτό, όπως επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο χθεσινό breafing, η κυβέρνηση “έκανε γρήγορα αλλά όχι βιαστικά βήματα” για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων.

Μέχρι στιγμής το πρόσημο που μπαίνει στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι θετικό. Πρώτα από όλα η κυβέρνηση συγκροτήθηκε άμεσα και χωρίς κομματικές παρωπίδες, ενώ οι Γενικές Γραμματείες στελεχώθηκαν σε λιγότερο από έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν.

Εξαιρετικά ήταν και τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων όπως η θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική και στη συνέχεια ο σεισμός στην Αθήνα. Και στις δυο περιπτώσεις τα συναρμόδια υπουργεία και η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέδειξαν ταχύτατα αντανακλαστικά με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Άμεσες ήταν και οι αποφάσεις για το Μάτι όπου με απόφαση του πρωθυπουργού λήφθηκαν αποφάσεις για την άμεση στήριξη εγκαυματιών και πυρόπληκτων.

 Όσον αφορά στην παραγωγή νομοθετικού έργου, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα το Μέγαρο Μαξίμου προώθησε τρία νομοσχέδια. Το πρώτο που ψηφίστηκε αφορούσε τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και τη βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις. Χθες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που αποκομματικοποιεί τη δημόσια διοίκηση συγκεντρώνοντας όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 χρόνων για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης, ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδας πρόκειται να ψηφιστεί και το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Κέρδος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

Βαρύνουσα σημασία δόθηκε και στα ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της η κυβέρνηση έβγαλε μεγάλο αριθμό αστυνομικών στο δρόμο για να τονώσει στο σχετικό αίσθημα των πολιτών.

Στο μεταξύ σχεδιάζεται η πρόσληψη 1500 αστυνομικών, την ίδια στιγμή που η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει σύντομα νέα ηγεσία “με σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία”. Επιπλέον, η Κυβέρνηση προχώρησε ήδη στη θέσπιση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και τη στελέχωση του νέου επιτελείου εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Το σημαντικότερο επίτευγμα, όμως, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων προς τη χώρα μας.  Ενδεικτικά αναφέρουν δυο παραδείγματα, τα οποία πιστοποιούν την παραπάνω αισιοδοξία.

Πρώτον ότι το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% και δεύτερον ότι άντλησε, επίσης, ποσό 812,5 εκατ. ευρώ κατά την πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, έναντι 0,85% ένα χρόνο πριν, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.

Loading