ΠτΔ: Περιμένουμε από την πΓΔΜ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε

ΠτΔ: Περιμένουμε από την πΓΔΜ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε

«Περιμένουμε από την πΓΔΜ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε» τόνισε ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σχετικά με το Σκοπιανό κατά τη διάρκεια συζήτησης σε ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείς Απόδημου Ελληνισμού.

«Μόνο μετά το πέρας της Συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο ΠτΔ.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «ευνοούμε την προοπτική της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ». Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: «Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο». Και, όπως πρόσθεσε, για να γίνει αυτό -όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την ΕΕ και επίσης από το ΝΑΤΟ και από τα Ηνωμένα Έθνη- πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται -σε καμία περίπτωση- σ’ αυτές τις προϋποθέσεις» τόνισε.

«Πράγματι ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Μόνο όταν τελειώσει και τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ’ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις-, μόνο μετά το πέρας όλης αυτής της διαδικασίας και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή η αναθεώρηση εμπεριέχει όλες αυτές τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε διευκρίνισε σαφώς χθες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. Αναμένουμε λοιπόν. Ευχόμαστε η διαδικασία αυτή να έχει ευνοϊκή κατάληξη, αλλά η ευθύνη -όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι- ανήκει στη γειτονική μας χώρα» σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «από τα όσα ως τώρα έχουν συμβεί και συμφωνηθεί, και ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η έκβαση στο μέλλον, εμείς οι Έλληνες κρατάμε κάτι σημαντικό: Το ότι μέσα από αυτή τη Συμφωνία προκύπτει ότι, όπως η ίδια η ΠΓΔΜ ομολογεί, η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο».

«Το γειτονικό μας κράτος έχει έναν λαό ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων -και χαίρομαι γιατί υπήρξαν ανάλογες διαπιστώσεις πρόσφατα- ότι πρέπει να αναζητήσουν σ’ αυτή τη σλαβική καταγωγή τους, τη σλαβική προέλευσή τους, ό,τι θετικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν. Το κρατάμε αυτό εμείς, οι Έλληνες. Γιατί είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που το αποδέχτηκαν ύστερα από την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ. Αλλά επαναλαμβάνω: Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τούς ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και για να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά -και το τονίζω- για να μην παραχωρήσουμε ο,τιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει, σύμφωνα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Κυπριακό κι ελληνοτουρκικά

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνον ελληνοκυπριακό ή πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. «Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα» υπογράμμισε, «επιδιώκουμε πάντα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς» είπε.

Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, από τη στιγμή που η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

«Τούτο σημαίνει, με βάση μάλιστα το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής κι εγγυήσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο κι έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία. Το τονίζω, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Σημείωσε, επίσης, ότι, «αν αποδεχόμασταν κάτι τέτοιο για την Κύπρο, θα ήταν καταστροφικό προηγούμενο, για την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της επανεκλογής του, σημείωσε ότι «εμείς, οι Έλληνες, -το έχουμε αποδείξει και στην πράξη-, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Και του ευχήθηκα μιαν επιτυχημένη πορεία προεδρίας του για το καλό και του τουρκικού λαού και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, διευκρίνισα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται από έναν θεμελιώδη παράγοντα: Τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της ΕΕ. Δηλαδή της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων, του 1947».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «όπως έχει αποδείξει η πράξη, οι συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, το λέει, σε πλειάδα διατάξεων, το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο».

Επιπλέον, σημείωσε, το ποιο είναι το έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ, προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από επί μέρους κανόνες του πρωτογενούς και του παράγωγου Ευρωπαϊκού Δικαίου, που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι το πρόγραμμα Natura, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είχα την ευκαιρία να κάνω αναφορά εντελώς πρόσφατα.

«Η Τουρκία, λοιπόν, οφείλει να τα σεβαστεί όλα αυτά. Να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να σεβασθεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα σέβεται αυτά, εδώ είμαστε να υπάρχει φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε σε αυτή. Δεν ξέρω πόσο πιστεύει η ίδια η Τουρκία. Θέλω να μείνω στη διευκρίνιση του κ. Ερντογάν, ότι πράγματι έχει αυτή τη φιλοδοξία η Τουρκία.

Αλλά οι κανόνες που υπενθύμισα είναι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους, κι αυτούς που αποτελούν μέλη της ΕΕ, κι αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη. Επομένως, εδώ εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν. Και να θυμόμαστε, το τονίζω: Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι σ’ αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, που μπορεί να υπάρχουν και που είναι θεμιτές σε μια πραγματική Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες.

«Γιατί εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε πως ό,τι σημαντικό πετύχαμε σ’ αυτόν τον κόσμο και σ’ αυτή την πορεία μας, το πετύχαμε ενωμένοι. Ξέρουμε το κόστος του διχασμού, ξέρουμε ότι μας στοίχισε ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι, σας διαβεβαιώ, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Loading

Play