INTIME

Βενιζέλος: «Πυρά» κατά Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών (vd)

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση τη Συμφωνίας των Πρεσπών.

propoli

«Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ, την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, εκτρέφετε πάντα τον εθνολαϊκισμό, άλλοτε ως έκφρασή του και άλλοτε ως δήθεν αντίπαλός του. Εναλλάσσεστε στους ρόλους με εκπληκτική άνεση, την άνεση του κυνικού πολιτικού τυχοδιώκτη. Όχι λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού και ευθύνης σε εμάς, και σε εμένα προσωπικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χρησιμοποίησε το ζήτημα του ονόματος γιατί ήθελε να προκαλέσει εσωτερική ρήξη στη ΝΔ, υποταγή του ΚΙΝΑΛ, διά μέσου πρόθυμων συνοδοιπόρων, εξαέρωση του Ποταμιού. Μεταχειρίστηκε δε ο κ. Τσίπρας τον κ. Καμμένο, όπως αρμόζει στη σχέση δύο πολιτικών συνενόχων που αλληλοκαρφώνονται. Η μεταχείριση του κ. Καμμένου είναι πολύ διδακτική και προειδοποιητική για τους νέους συνοδοιπόρους».

«Τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα της Μακεδονίας»

«Την εθνική συναίνεση, που ήταν απολύτως εφικτή και απολύτως αναγκαία, δεν την θέλησε και την επεδίωξε ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και λέω σήμερα πάλι “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, παρά την αποχώρηση του κ. Καμμένου, διότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ κράτησαν το στιλό με το οποίο υπογράφηκε η συμφωνία αυτή, που σε πολλά σημεία δεσμεύει τη χώρα, από μόνης της υπογραφής της», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν, δυστυχώς, η διαχείριση ενός εθνικού θέματος, υπεράνω κομματικών αντιθέσεων και σκοπιμοτήτων, αλλά η μετατροπή ενός εθνικού θέματος, σε μοχλό εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας ήξερε και ξέρει ότι το ζήτημα του ονόματος είναι ζήτημα ταυτοτικό. Το ήξερε και το ξέρει γιατί σε αυτή την ταυτοτική ευαισθησία οικοδόμησε την απλουστευτική, δημαγωγική και εθνικολαϊκιστική πολιτική του από το 2010. Ο κ. Τσίπρας ήθελε, από την αρχή, να χρησιμοποιήσει το ζήτημα του ονόματος, ως εργαλείο για τη μετατόπισή του, από την αδελφική συνεργασία με τον κ. Καμμένο, στο πεδίο της δήθεν νέας κεντροαριστεράς. Ποιας κεντροαριστεράς; Της βασισμένης στην ενδοκυβερνητική αποστασία τεσσάρων βουλευτών των ΑΝΕΛ και στην κ. Παπακώστα. Αυτά είναι τα κοινοβουλευτικά θεμέλια της νέας κεντροαριστεράς του κ. Τσίπρα! Δεν τον ενδιέφερε και δεν τον ενδιαφέρει η ταυτότητα της Μακεδονίας αλλά η ψευδής ταυτότητα της δήθεν νέας κεντροαριστεράς υπό την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ με πρόθυμες ουρές».

«Ετεροβαρής η Συμφωνία»

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως από τη ρηματική διακοίνωση προκύπτουν ασάφειες, αμφιβολίες, υπαναχωρήσεις, προκύπτει μη σεβασμός όλων των προϋποθέσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία δεν προβλέπει πραγματικά σύνθετη ονομασία erga omnes αλλά διπλή ονομασία και αυτό γιατί με τη «μοιραία» διάταξη του άρθρου 7, δίπλα στη σύνθετη ονομασία επιτρέπεται η χρήση όρων «Μακεδονία», «Μακεδονικός».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το nationality είναι ιθαγένεια, αλλά πρέπει να είναι «Βορειομακεδονική». Υποστήριξε δε, πως η ισορροπία της συμφωνίας, είναι «δυστυχώς ετεροβαρής» γιατί η Ελλάδα δίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ με αλλαγή συγχρονισμού των ενεργειών.

«Έπρεπε να έχει προηγηθούν τα Σκόπια στην πλήρωση των υποχρεώσεών τους αλλά τελικά προηγείται η Αθήνα σε όλα. Εκείνοι πήραν ιθαγένεια, γλώσσα και το αφήγημα του άρθρου 7. Η δε πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας έχει μεγάλη μεταβατική περίοδο και μάλιστα ως προς την εσωτερική χρήση συναρτάται με τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, δηλαδή επ’ αόριστον. Μιλάμε για πολλά χρόνια, μιλάμε για δεκαετίες», ανέφερε σχετικά.

Όχι μαθήματα πατριωτισμού και ευθύνης σε εμάς

"Διχάζετε την κοινωνία εν ψυχρώ, την κάνετε να νιώθει αποκομμένη από τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, εκτρέφετε πάντα τον εθνολαϊκισμό, άλλοτε ως έκφρασή του και άλλοτε ως δήθεν αντίπαλός του. Εναλλάσσεστε στους ρόλους με εκπληκτική άνεση, την άνεση του κυνικού πολιτικού τυχοδιώκτη. Όχι λοιπόν μαθήματα πατριωτισμού και ευθύνης σε εμάς, και σε εμένα προσωπικά." Βουλή, 24.1.2019https://www.evenizelos.gr/parliament/speechesintervention/427-speeches2019/5957-ev-venizelos-vouli-oxi-mathimata-patriotismoy-kai-efthynis-se-emas.html

Gepostet von Evaggelos Venizelos am Donnerstag, 24. Januar 2019

Loading