Πόλεμος Καμμένου-Κοτζιά στις λάσπες των Πρεσπών

Πόλεμος Καμμένου-Κοτζιά στις λάσπες των Πρεσπών

Των Γ. Συμεωνίδη, Χρ. Τσαλικίδη, Στ. Βαλασιάδη, Κλ. Χατζηβασιλείου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «πόλεμος» του Πάνου Καμμένου με τον Νίκο Κοτζιά στις… λάσπες των Πρεσπών!

Στο Μαξίμου παριστάνουν πως… βρέχει λόγω της κακοκαιρίας «Ορέστης» που έπληξε τη χώρα μας και πως δεν τους φτύνει κατάμουτρα ο υπουργός Έθνικής Άμυνας, ο οποίος εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζουν πως η δήλωση Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, πως δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, αφορούσε το εξωτερικό κι όχι το εσωτερικό! Όπως κι αν έχει, πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας θα αποφασίσουν οριστικώς στις αρχές Μαρτίου για το μέλλον της κυβέρνησης, αφού τότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν κρύβουν το φόβο τους μήπως ο Ζόραν Ζάεφ δεν εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που έχει και κυρώσει τη συμφωνία νωρίτερα προκειμένου να στείλει την «καυτή πατάτα» στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Και στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, αξιολογούν πως η επιμήκυνση της αβεβαιότητας μόνο χειροτερεύει τις προοπτικές επανεκλογής Τσίπρα.

Επιπτώσεις από τη συνεργασία Βελόπουλου- Κρανιδιώτη
Παραλλήλως, ανησυχούν και για τις διεργασίες στην πέραν της ΝΔ Δεξιά, όπου η εκλογική συνεργασία Κυριάκου Βελόπουλου- Φαήλου Κρανιδιώτη πιέζει ακόμα περισσότερο τους ΑΝΕΛ και δημιουργεί υπόνοιες για περαιτέρω μετατόπιση του κ. Καμμένου προς τα άκρα προκειμένου να επιβιώσει πολιτικώς.Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκβιάζει τον Σταύρο Θεοδωράκη να μην υπερψηφίσει το Ποτάμι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν θέλει ο επικεφαλής του να συνεργαστεί μετεκλογικώς με τη ΝΔ.

Κοτζιάς: Δεν εκβιάζομαι, δεν εκβιάζω
Αιχμηρή ήταν η ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο πλαίσιο της κίνησης «Πράττω», λίγες ημέρες μετά την παραίτησή του. «Εγώ δεν εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι. Ούτε αντέχω τις ατζέντες που “χτυπούν” την εξωτερική πολιτική και τη δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας τις επιθετικές δηλώσεις κατά του Πάνου Καμμένου.
Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς: «Είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω. Τι έπρεπε να κάνω; Να παραιτηθώ. Όλοι έλεγαν οι πολιτικοί δεν παραιτούνται. Εγώ παραιτήθηκα και είμαι υβριζόμενος». Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα «ενάντια στις προσπάθειες απαξίωσης και σε αυτούς που απειλούν και εκβιάζουν».

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, γι’αυτό σκούζουν»
Μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης ο κ. Κοτζιάς υπεραμύνθηκε της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, για την οποία ενημέρωσε το Σάββατο, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλέξη Τσίπρα. «Μεγαλώσαμε την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1948, γι’ αυτό σκούζουν οι οπαδοί της αδράνειας» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;», ενώ σημείωσε πως στην ψηφοφορία στα Σκόπια, τονίστηκε πως η ΠΓΔΜ αλλάζει όνομα και μετονομάζεται σε «Βόρεια Μακεδονία».

Μετρώντας τα… κουκιά
Με αφορμή τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Καμμένου-Κοτζιά, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν σε ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού κι ανεξάρτητους ώστε να διαθέτουν κυβερνητική πλειοψηφία ακόμα και στην, πολύ πιθανή πλέον, περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει. Αρνούνται, ωστόσο, πως έχει γίνει κάποια υπόγεια συναλλαγή μαζί τους, η οποία εστιάζει σε υποσχέσεις για ένταξή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.

«Η Κεντρική μας Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικώς όταν έρθει η ώρα, λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των τοπικών κοινωνιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημειώνουν πάντως πως η Κουμουνδούρου είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε από όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχεται, αρκεί να ασπάζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις θεμελιώδεις αξίες του. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν πως από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών ηττημένη θα βγει η αντιπολίτευση και ιδίως το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Στο μεν πρώτο ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ έχουν διαχωρίσει τη στάση τους από τη Φώφη Γεννηματά, στο δε δεύτερο μόνο ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς είναι εναντίον των Πρεσπών. Ιδίως στο ΚΙΝΑΛ η εσωκομματική γκρίνια είναι έντονη, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ να υποστηρίζει πως η υποχώρηση του φορέα στον εθνολαϊκισμό ωφελεί μόνο την ακροδεξιά. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, πάντως, παραδέχονται ότι μια τέτοια ανομοιογενής πλειοψηφία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να «περπατήσει» πέρα από το Μάιο και τις αυτοδιοικητικές κι ευρωπαϊκές εκλογές.

Αναλύουν στην Politik

Του Νίκου Λυγερού-Στρατηγικού Αναλυτή

Η αρχή του αγώνα στην Ελλάδα
«Με την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, αρχίζουν τα δύσκολα για όσους στην Ελλάδα περίμεναν από τους Σκοπιανούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων. Δεν είχαν υπολογίσει ότι οι βουλευτές των Σκοπίων είναι χειρότεροι από τους δικούς μας και ακόμα πιο αναξιόπιστοι όσον αφορά στις πολιτικές τους θέσεις. Έτσι είχαμε μια αλλοίωση που δεν εξασφάλισε το αποτέλεσμα που ήθελαν οι δικοί μας πολιτικοί για να μην έχουν ανάγκη να εκτεθούν και να διακινδυνεύσει η καρέκλα τους.

Τώρα αφού τα Σκόπια προσπέρασαν και αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να δοθεί μάχη στην Ελλάδα για το Σκοπιανό. Διότι τώρα είναι δική μας ευθύνη ν’ αντισταθούμε σε αυτόν τον ραγιαδισμό που προσπαθεί να μας πλήξει με τις κινήσεις του ενάντια στη Μακεδονία μέσω του προσυμφώνου των Πρεσπών. Επίσης τώρα που το κείμενο έγινε γνωστό σε όλους στην Ελλάδα, ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει για να ακυρωθεί και δεν μπορεί να πει ότι περιμένει κινήσεις από τους άλλους διότι οι περισσότεροι είναι της απραξίας και δεν θέλουν να ριψοκινδυνέψουν την πολιτική τους θέση. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία για αδράνεια.

Ο καθένας πρέπει ν’ αγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα τόσο τοπικά όσο και εθνικά. Και καθώς έχουμε ήδη προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις, θα είναι απαραίτητο για τους πολιτικούς να εκτεθούν και να πουν την αλήθεια για το θέμα του Σκοπιανού. Όσοι θα προωθήσουν το προσύμφωνο των Πρεσπών, θα υποστούν μεγάλο πολιτικό κόστος διότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη αποφασίσει για το θέμα και δεν θα δεχτεί πράξεις προδοσίας μόνο και μόνο για πολιτικάντικα συμφέροντα. Η παράδοση του ονόματος είναι λήθη της ιστορίας και όχι μόνο παραχώρηση εδάφους.

Ο νέος μακεδονικός αγώνας θα είναι κριτήριο αξιολογίας για την πολιτική των επομένων μηνών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πολλές μάχες διότι η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν επαρκεί. Πρέπει να αποτελειώσουμε αυτή την ιδεολογική προσέγγιση που θέλει να πληγώσει τον Ελληνισμό με το ανιστόρητο ύφος της επειδή δεν δίνει καμιά σημασία στην ιστορία και στα έθνη. Όμως και τα δύο θα αντισταθούν στις πράξεις βαρβαρότητας της λήθης ενάντια στη μνήμη του ελληνικού λαού».

 

Του Σπύρου Σφέτα-Καθηγητή νεότερης και σύγχρονης βαλκανικής ιστορίας του ΑΠΘ

«Σε πανικό η VMRO»
«Στις διαβουλεύσεις που γίνονταν υπογείως στη Βουλή των Σκοπίων, δεν ξέρουμε αν έγιναν χρηματισμοί – μπορεί και να έγιναν, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση Ζάεφ θα αρχίσει έρευνες από την εισαγγελία για τη διερεύνηση αυτών των «συκοφαντιών» (όπως τις θεωρεί). Τρεις από τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ και προέρχονται από τη VMRO ενέχονται στα γεγονότα της 27ης Απριλίου του 2017 –όταν εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο– και ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό – όχι σε φυλακή. Αυτούς τους απελευθέρωσαν για να ’ρθουν να ψηφίσουν (όπως και ο Γκρούεφσκι πήγε στη Βουλή). Γι’ αυτούς, θα γίνει η δίκη, άσχετα αν ψήφισαν υπέρ.

Τώρα, αν θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου κάπως ευνοϊκή, θα το δούμε. Πάντως γενική αμνηστία δεν θα δοθεί. Οι 7 της VMRO (ο όγδοος είναι πρώην του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε) θέσανε ορισμένους όρους για να ψηφίσουνε: να μην υπονομευτεί στο Σύνταγμα η μακεδονική ταυτότητα·  για την εσωτερική χρήση η αλλαγή του ονόματος να γίνεται σταδιακά, ανάλογα με το πώς προχωράει η ένταξη στην Ευρώπη· αν η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία, να μην ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές· και να υπάρξει μία επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση – αυτό το θέλει και ο Ζάεφ, που μάλιστα κάλεσε και τη VMRO να επεξεργαστούν μαζί τα σημεία του συντάγματος τα οποία πρόκειται ν’ αλλάξουν. Το σχέδιο τροποποιήσεων του συντάγματος χρειάζεται απλή πλειοψηφία – ο Ζάεφ θα το περάσει.

Εάν ολοκληρωθεί εκεί η συνταγματική τροποποίηση, τότε θα γίνει νέα  ψηφοφορία. Εκεί χρειάζεται τα δύο τρίτα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτούς τους οχτώ τούς έχει σίγουρους. Αλλά ελπίζει ότι θα έχει κι άλλους από τη VMRO. Η VMRO περνάει μεγάλη κρίση. Ο Μίτσκοσκι ζήτησε να γίνει έκτακτο συνέδριο προκειμένου να εκφραστεί εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, η Κεντρική Επιτροπή δεν το δέχθηκε. Ήδη έχει διαγράψει τους εφτά, έχει απαλλάξει από τα καθήκοντα αντιπροέδρου ένα πρόσωπο, κι ένα άλλο πρόσωπο από την Κεντρική Επιτροπή. Γίνονται εκκαθαρίσεις πλέον στη VMRO, η οποία είναι σε πανικό σε αυτήν την περίοδο.

Πάντως, αν τελειώσουν εκεί καλά τα πράγματα ικανοποιώντας την Ελλάδα, θα είναι απερισκεψία όταν έρθει η συμφωνία εδώ να μην επικυρωθεί από τη δική μας Βουλή. Αυτοί που θα υπομειδιούν θα είναι οι Βούλγαροι, και αυτοί που θα χαίρονται θα είναι οι Τούρκοι. Μέχρι στιγμής διαψεύδονται οι Κασσάνδρες –και οι δικές μας– ότι θα αποτύχει η συμφωνία. Και τι θα βγει καλύτερο; Αυτό δεν το σκεφτόμαστε. Βάζουμε το κομματικό και το ατομικό συμφέρον μπροστά, και δε βάζουμε το εθνικό. Ποια άλλη καλύτερη συμφωνία θα μπορέσει να υπογράψει κάποια ελληνική κυβέρνηση; Λοιπόν, δε θα υπάρχει καλύτερη ευκαιρία. Τα πράγματα θα εξελιχθούν μάλλον καλά, η κυβέρνηση δεν πέφτει από αυτό το ζήτημα, ο Καμμένος δε θα ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό, ήδη έχει διασπαστεί το κόμμα του –μερικοί είναι υπέρ, μερικοί είναι κατά– και από το Ποτάμι ένα μέρος έχει εκφραστεί φανερά υπέρ, κατά συνέπεια τους 151 τούς βρίσκει άνετα ο Τσίπρας. Κι από κει και πέρα μπορεί να πάει σε εκλογές – δεν ξέρω ποιες θα είναι οι εξελίξεις».

Του Χάρρυ Παπαπανάγου-Πρόεδρος του τμήματος βαλκανικών, σλαβικών και ανατολικών σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι Σκοπιανοί
«Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για δυσάρεστες εξελίξεις και για τη δική μας χώρα. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, καθώς η χώρα δεν έχει να επωφεληθεί πολλά πράγματα από μια τέτοιου είδους συμφωνία.

Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, η σκοπιανή αγορά είναι πάρα πολύ μικρή. Ούτως ή άλλως οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονταν και βρίσκονται στην πΓΔΜ ενώ έντονη είναι και η παρουσία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μεγάλος όγκος ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη γείτονα απασχολούν έναν αρκετά μεγάλο αριθμό Σκοπιανών. Σημειωτέον δε, ότι οι όποιες ελληνικές επιχειρήσεις δίνουν μια ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των Σκοπίων.

Η Ελλάδα δεν έχει να κερδίσει πάρα πολλά πράγματα από μία τέτοια συμφωνία. Απεναντίας περισσότερα πράγματα έχει να χάσει. Οι μεγάλοι κερδισμένοι τις υπόθεσης είναι οι Σκοπιανοί, στους οποίους η παρούσα συμφωνία δίνει το εισιτήριο για να μπούνε στην μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, των 526 εκατομμυρίων πολιτών, που για τους ίδιους είναι θέμα “επιβίωσης”. Εάν δεν μπουν τα Σκόπια στην Ευρώπη, η επόμενη μέρα για τη γείτονα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πολύ δυσκολότερη από αυτήν την οποία φαντάζονται οι γείτονες, διότι έως τώρα προεξοφλείτο μια θετική τελικά εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και υπήρχε η πιθανότητα εισδοχής στην Ευρώπη.

Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν εγκρίνει μια τέτοιου είδους συμφωνία και εάν γινόταν ένα δημοψήφισμα αυτό θα αποτυπωνόταν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Εάν ο μη γένοιτο, μια τέτοια συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική Bουλή και προχωρήσουμε στην συμφωνία, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε μια διαμάχη με την γείτονα χώρα στο διηνεκές, με δεδομένο ότι ούτε ο λαός των Σκοπίων, αλλά ούτε και ο ελληνικός, επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Με δεδομένο ότι κανένας από τους δύο λαούς δεν τη θέλει, είναι θέμα χρόνου, ακόμα και αν κυρωθεί η συμφωνία αυτή, να αντιδράσουμε πρωτογενώς και οι δύο λαοί».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Loading

Play