Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η κρίση στην Τουρκία

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η κρίση στην Τουρκία

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πρώτα πουλάς και μετά κάνεις ερωτήσεις”.

Αυτή τη διαχρονική ρήση εφαρμόζουν οι πανικοβλημένοι διεθνείς επενδυτές και στην περίπτωση της Τουρκίας, προτιμούν δηλαδή στην παρούσα φάση να ρευστοποιήσουν, να περιμένουν πού θα κάτσει η μπίλια και στη συνέχεια να αγοράσουν ξανά ή να απόσχουν τρόπον τινά οριστικώς.

Την ίδια ώρα, πάντως, τραπεζικός αναλυτής εκφράζει την αισιοδοξία του στο Politik πως η Ελλάδα θα βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση στη γείτονα μολονότι δεν αποδέχθηκε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης που της προτάθηκε, είναι πιο ευάλωτη στις διακυμάνσεις των ξένων αγορών και πρέπει στην πραγματικότητα να θεωρείται μία από τις αναδυόμενες οικονομίες που επηρεάζονται περισσότερο από την παγκόσμια αβεβαιότητα που προκαλούν τα πάμπολλα λάθη του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κι αυτό κυρίως χάρη στο χρηματοδοτικό μαξιλάρι των 23 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει και με την ενίσχυση από τον ESM.

Ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία δεν είναι θανατηφόρο για τη χώρα μας, η οποία ωστόσο θα πρέπει να αναβάλει την έξοδό της στις αγορές για όταν θα έχει ηρεμήσει η κατάσταση.

Η γείτονας έχει μεγάλη ανάγκη σε ρευστότητα σε συνάλλαγμα και τυχόν αδυναμία της να αποπληρώσει τα ομόλογα σε δολάρια τα οποία έχουν αγοράσει και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η γαλλική BNP Paribas, η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα- η UniCredit- και η ισπανική BBVA, οι οποίες διατηρούν θυγατρικές στην Τουρκία, θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα και στην Ευρωζώνη.

Γι’ αυτό και είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μείνει πιστή στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία δημιουργεί ασφάλεια στους ξένους επενδυτές”, επισημαίνει με νόημα ο ίδιος τραπεζικός αναλυτής.

Δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές

Στο μεταξύ, καθόλου σίγουροι δεν είναι πλέον, μετά από την τραγωδία στο Μάτι, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία.

Παραδέχονται ότι η εκατόμβη νεκρών μπορεί να αποδειχθεί το τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση, αν κι ευελπιστούν πως το κλίμα θα αλλάξει χάρη στα αποφασιστικά μέτρα που λαμβάνει ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την κατεδάφιση αυθαιρέτων, καθώς και με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και την καρατόμηση των αξιωματικών που διαχειρίστηκαν ανεπαρκώς τη φωτιά στην Ανατολική Αττική.

Loading