Π. Λαφαζάνης: Ο Πάιατ μάς θέλει Ουκρανία του νότου

Συνέντευξη στην Δήμητρα Αθανασοπούλου
“Ο Πάιατ μας θέλει Ουκρανία του νότου” δηλώνει στην Politik ο Παναγιώτης Λαφαζάνης! Το γραφείο του στην Πατησίων λειτουργεί πάντα σαν χρονομηχανή.

propoli

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στέκεται μπροστά από ένα κάδρο του Βελουχιώτη και η εικόνα δημιουργεί μια διάχυτη αίσθηση πως ο χρόνος δεν είναι γραμμικός και οτι ο προοδευτισμός δεν σημαίνει απαραίτητα αποκοπή από το παρελθόν.

Ο Γραμματέας της ΛΑΕ μας υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση κλώτσησε πριν από καιρό την ευκαιρία του αιώνα -να συνάψει μια στενή ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία- κινούμενη δουλικά και σύμφωνα με τις αμερικανικές προδιαγραφές.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος υπήρξε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Αλέξη Τσίπρα, ήταν ένας από τους 25 βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποχώρησαν από αυτόν και συνέστησαν νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Σήμερα συνεργάζεται εκ νέου στενά με τον Αλέκο Αλαβάνο. Αυτός είναι και ο λόγος που κλείνουμε το μαγνητοφωνάκι. Για να πάει στη διπλανή αίθουσα, να τον συναντήσει και να συσκεφθούν  με στόχο την επαναθεμελίωση της χώρας. Νωρίτερα ο νους του  ήταν και πάλι -μεταξύ άλλων- στην iskra , στο αγαπημένο του διαδικτυακό παιδί.

 -Είναι το βλέμμα της ιστοσελίδας σας στραμμένο αποκλειστικά στη Ρωσία; «Iskra» σημαίνει σπίθα… όπως και η ρωσική πολιτική εφημερίδα που έβαλε φωτιά τότε στο καθεστώς…
«Όχι. Δεν είναι το βλέμμα της iskra στραμμένο μόνο στη Ρωσία. Τη χρεώνουν σε μένα αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς. Απηχεί τις απόψεις της ΛΑΕ αλλά είναι ένα πλουραλιστικό site στο χώρο της αριστεράς. Δεν είναι ένα εμπορικό σάιτ. Δεν έχουμε διαφημίσεις. Το  site συντηρείται εκ των ενόντων. Στόχος του είναι να συμβάλλει σε μια προσπάθεια εξέγερσης, δημοκρατικής ανατροπής όπως και η εφημερίδα iskra της Ρωσίας».

-Ποιοι είναι οι λόγοι που επιμένετε να επιλέγετε να αποστρέψετε το βλέμμα σας από  τις ΗΠΑ και την Ευρώπη  και να κοιτάξετε προς τη Ρωσία και την Κίνα;
«Δεν κοιτάμε προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπερασπιζόμαστε το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Και μας συμφέρει να έχουμε προωθημένες σχέσεις συνεργασίας και φιλίας με τη Ρωσία.  Η Ρωσία έχει βοηθήσει για την ασφάλεια της χώρας μας, ιδιαίτερα της Κύπρου. Και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πολύπλευρες σχέσεις σε όλους τους ορίζοντες. Τετραδιάστατες σχέσεις. Θέλουμε καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Αλλά δεν θέλουμε σχέσεις εξάρτησης και υποδούλωσης, σχέσεις κηδεμονίας και νεοαποικιοκρατίας, σχέσεις που αναπτύσσονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μνημονιακών χρόνων».

-Γιατί επιμένετε στις  σχέσεις συνεργασίας  με τη Ρωσία;
«Εγώ έκανα μεγάλη προσπάθεια να ανοίξω δρόμους συνεργασίας και φιλίας με τη Ρωσία. Είχα πετύχει μια γιγάντια συμφωνία, η οποία διασφάλιζε τη διέλευση ενός μεγάλου αγωγού από την Ελλάδα με ρώσικο φυσικό αέριο. Η συμφωνία θα απέφερε τεράστια οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά οφέλη στη χώρα μας. Όταν έφυγα από το υπουργείο η συμφωνία εγκαταλείφθηκε, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Η Ελλάδα κλώτσησε την ευκαιρία του αιώνα».

-Για ποιο λόγο;
«Γιατί η κυβέρνηση ήταν προσδεδεμένη στο άρμα των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ αντιδρούσαν. Και εγώ είχα δεχτεί πιέσεις να εγκαταλείψω το σχέδιο αλλά τις έγραφα στα παλιά μου τα παπούτσια…  Πολλοί στην Ελλάδα φοβούνται. Και όποιος φοβάται χάνεται».

-Στο φόβο οφείλονται λοιπόν και οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης;
«Είναι επιλογή. Είναι εξάρτηση. Ξενοδουλεία βαθιά ριζωμένη στο DNA του κυριάρχου πολιτικού κόσμου της χώρας».

 «Ο Πάιατ θέλει να μας κάνει Ουκρανία του νότου»

-Έχετε πει επανειλημμένως πως η  Ελλάδα του Μνημονίου έχει καταντήσει προτεκτοράτο, αποικία.
«Αυτόν το ρόλο παίζει στην Ελλάδα ο Τζέφρι Πάιατ. Ήταν αυτός που έπαιξε τον κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό του ουκρανικού φασιστικού πραξικοπήματος το 2014. Αυτός ενορχήστρωσε το αντιρωσικό πραξικόπημα. Για αυτήν του την εμπειρία εστάλη στην Ελλάδα και τον ίδιο σχεδιασμό ακολουθεί. Με στόχο να  μας κάνει Ουκρανία του νότου. Και δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παίζει πειθήνιο, υπάκουο ρόλο».

-Σύμφωνοι, αλλά ποια ήταν και η δική σας θέση-άποψη  για αυτήν την παράδοξη συγκατοίκηση πριν από σχεδόν τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2015;
«Τότε η συνεργασία έγινε σε μια αντιμνημονιακή βάση. Είχαμε δυο επιλογές. Θα έπρεπε να πάμε πάλι σε εκλογές ως ΣΥΡΙΖΑ ή να συνεργαστούμε με τον Καμμένο. Ήταν το μόνο αντιμνημονιακό κόμμα που ήθελε τη συνεργασία. Εγώ προτιμούσα να πάμε σε εκλογές και το είχα πει. Το σημαντικό όμως για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν τότε να απαλλάξει τη χώρα από τα μνημόνια. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όχι τόσο εξαιτίας του Καμμένου, όσο του Τσίπρα που έκανε την κωλοτούμπα».

-Άρα μας λέτε πως ο Τσίπρας επέλεξε έναν πολιτικό συγκάτοικο με τον οποίο δεν ταίριαζε αλλά  συμμάχησε στο όνομα ενός αγώνα -αντιμνημονιακού-  που δεν έδωσαν ποτέ.  Εκ των υστέρων δεν πιστεύετε πως θα ήταν καλύτερα να είχε  απλά επιλέξει έναν πιο δημοκρατικό πολιτικό συγκάτοικο όπως το ΚΙΝΑΛ;
«Αν ο  ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αντιμνημονιακές διακηρύξεις δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εκλογές. Ο Καμμένος εμφανιζόταν ισχυρά αντιμνημονιακός. Ο Τσίπρας δεν μπορούσε λοιπόν να κάνει νωρίτερα  την κωλοτούμπα. Η αντιμνημονιακή του ρητορική τον έκανε κυβέρνηση από μικρή δύναμη της αριστεράς. Και τώρα που προσχώρησε στα μνημόνια θα γίνει ξανά μια μικρή δύναμη.
Θα γέλαγε και το παρδαλό κατσίκι αν πηγαίναμε με το ΠΑΣΟΚ τότε. Γιατί όλη η μάχη που δώσαμε τότε ήταν εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Πώς να συνεργαζόμασταν με ένα κόμμα με στενούς δεσμούς με την ολιγαρχία, ένα κόμμα εξαρτημένο από ξένα κέντρα; Σήμερα ο Τσίπρας εκλιπαρεί για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ.
Τότε, όμως, ταλαντευόταν. Δεν είχε ακόμα σαφή θέση. Δεν είχε αποφασίσει το τέλος των αντιμνημονιακών διακηρύξεων. Δεν είμαι βέβαια σίγουρος για το τι σκεφτόταν ενδόμυχα. Αλλά θα ήταν μεγάλη κοροϊδία να κέρδιζε τις εκλογές με αντιμνημονιακά συνθήματα που δεν πίστευε. Στην πορεία, όμως, η αντιμνημονιακή του ρητορική ξεφούσκωνε και μετά το δημοψήφισμα μετετράπη σε ταπεινωτική μνημονιακή συνθηκολόγηση».

-Η ΛΑΕ πάει ολοένα και καλύτερα όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τι θα κάνει αν καταφέρει να μπει στη βουλή;
«Η ΛΑΕ είναι η δύναμη που θα συμβάλλει στην επαναθεμελίωση της χώρας. Αν μπούμε με ένα καλό ποσοστό στη Βουλή, αυτό θα μας δώσει δύναμη και φτερά για να ανατρέψουμε το σάπιο παρακμιακό σύστημα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με όλες τις αριστερές, προοδευτικές, ριζοσπαστικές, πατριωτικές, δημοκρατικές αντισυστημικές δυνάμεις. Με το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουμε καμία συνεργασία γιατί άλλαξε όχθη. Πέρασε στην άλλη πλευρά. Κάποτε ήταν στην αριστερή όχθη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοαμερικάνικο, φιλογερμανικό, ευρωενωσιακό κόμμα»

-Πιστεύετε πως η αντιπολίτευση έχει να αντιπροτείνει ουσιαστικά κάτι καινούργιο ή απλά περιορίζεται στο να πολεμά την κυβέρνηση;
«Και τι να πούμε; Μην κάνετε κριτική στην κυβέρνηση; Μην αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση; Συνταχτείτε μαζί της; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοαμερικάνικο, φιλογερμανικό ευρωενωσιακό κόμμα. Είναι  ένα κόμμα της λιτότητας και της δικτατορίας των αγορών. Οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία είναι περισσότερο στην  φραστική δικαιολόγηση της ίδιας πολιτικής παρά στην ουσία. Η Νέα Δημοκρατία είναι η άλλη όψη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα. Κάθε άλλο. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε εναλλακτική πρόταση και προοπτική, μια διακριτή ταυτότητα αναγνωρίσιμη από όλους όσους ασχολούνται με τα πολιτικά πράγματα της χώρας».

-Δεν μπορείτε να δείτε τίποτα θετικό στη συμφωνία των Πρεσπών που θέλει να δώσει λύση σε κάτι που μετά από τόσα χρόνια  δεν θα έπρεπε να παραμένει άλυτο;
«Κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που να είναι θετική για τους δυο λαούς και τις δυο χώρες. Το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται μόνο να ελέγξει τα δυτικά βαλκάνια και τη βαλκανική ζώνη. Αφού έκανε μια μεγάλη βάση το Κόσοβο, θέλει να κάνει προτεκτοράτο του και τα Σκόπια και να συνδράμει η Ελλάδα σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα θα αποικιοποιείται. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες βάσει νατοϊκών συμφερόντων» .

-Δεν παύει όμως να υπάρχει για μια πρώτη φορά μια  ενδιαφέρουσα συγκυρία  συνάντησης δυο νέων ηγετών με προοδευτικές ιδέες στα εθνικά θέματα  στον αντίποδα των συλλαλητηρίων…
«Δεν μπορούμε  να ονομάσουμε προοδευτικότητα  την εκχώρηση και των δυο, Τσίπρα και Ζάεφ, στις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ και της γερμανικής Ευρώπης».

-Παλαιότερο μου είχατε  πει πως ο  Μακρόν της Γαλλίας είναι μια φούσκα που θα σκάσει. Από τη μία ξεφούσκωσε, από την άλλη ενσαρκώνει την Ευρώπη στον αντίποδα του μετώπου Ορμπάν. Σήμερα τι πιστεύετε;
«Ούτε Μακρόν, ούτε Ορμπάν. Ο Μακρόν επιδιώκει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και έναν σκληρό γαλλογερμανικό άξονα».

-Θα μπορούσε η Ιταλία του Σαλβίνι  και του Ντι Μάιο να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα;
«Όχι, με τίποτα. Βλέπω πως και στο θέμα του προϋπολογισμού κάνουν τα ίδια λάθη και έχουν τις ίδιες αυταπάτες με τον Τσίπρα. Θα  έπρεπε να καταθέσουν τον προϋπολογισμό και να πουν πως δεν είναι διαπραγματεύσιμος. Τον βάζουν όμως σε διάλογο με τα ευρωπαϊκά όργανα».

-Δεν σας φαίνονται ανυποχώρητοι;
«Όταν μπαίνεις σε διάλογο, δεν είσαι ανυποχώρητος. Δίνουν το μήνυμα πως φοβούνται την έξοδο από το ευρώ. Δείχνουν διάθεση ομηρείας στο ευρωκατεστημένο. Αυτό που εμφάνιζε έντονα και ο Τσίπρας. Λένε δεν ζητάμε διαγραφή χρέους ενώ και το χρέος της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμο.  Μου θυμίζουν τον Βαρουφάκη που έλεγε πως μπορούμε να αποπληρώσουμε κανονικά το χρέος».

 «Αβάσιμες και κατασκευασμένες οι κατηγορίες εις βάρος μου»

-Ας κλείσουμε με τις  δικογραφίες εις βάρος σας.  Λέτε πως έχετε γίνει ο  εφιάλτης του ΣΥΡΙΖΑ…
«Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία. Συνετάχθη εις βάρος μου μια δικογραφία από το αμαρτωλό τμήμα προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος με αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Οι κατηγορίες συνιστούν πολιτική δίωξη με εντολή κυβερνητικών κέντρων. Έρχεται έπειτα και άλλη δίωξη που εκπορεύεται από ένα fund με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας, γιατί παρεμπόδισα τους πλειστηριασμούς. Με θεώρησαν “πέτρα του σκανδάλου” γιατί δεν έγιναν οι πλειστηριασμοί. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες δύο δικογραφίες. Διώκομαι γιατί υπερασπίζομαι στο δρόμο τα σπίτια των πολιτών και τη μικρή λαϊκή περιουσία. Γιατί δεν υπολόγισα αξιώματα, υπουργεία και προνόμια. Γιατί υπερασπίζομαι τα νοικοκυριά, να μην τους κοπεί το ρεύμα και το νερό. Είναι αυτό αδίκημα;»

-Με ποιο στόχο πιστεύετε πως παρακολουθούν το τηλέφωνό σας;
«Στόχος της παρακολούθησης των συνομιλιών είναι να ξέρουν τι σχεδιάζω εγώ και η ΛΑΕ. Η ΛΑΕ είναι το καρφί, η βασική απειλή για τον Τσίπρα».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 

Loading