Ρελάνς Μητσοτάκη με τη συνταγματική αναθεώρηση

Του Χρήστου Τσαλικίδη

propoli

Ρελάνς στην κυβέρνηση και την πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Άρτα και την Πρέβεζα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε τα χαρτιά του για μια σειρά ζητημάτων όπως είναι οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας και το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η θεώρηση των πραγμάτων που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπυκνώνεται στη φράση του: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες», εξηγώντας πως ο ίδιος πιστεύει σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος πρέπει να είναι μετριοπαθής και κυρίως να απαντά στα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Εξ ου και οι συχνές αναφορές του στην ανάγκη η ΝΔ να εκφράσει την ελπίδα που έχει ανάγκη η χώρα.

Όσον αφορά στην αναθεώρηση του συντάγματος ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως δεν θα επιτρέψει η όλη διαδικασία να εργαλειοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. «Η δική μου πρόταση είναι μία πρόταση τολμηρή» τόνισε, προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσουν από κοινού στην αναθεώρηση ενός μεγάλου αριθμού άρθρων και στη συνέχεια, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί όποιος κερδίσει τις εκλογές, να διαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας, όπως ο ίδιος κρίνει, έχοντας προηγουμένως καταθέσει τις προτάσεις του στην κρίση της κοινωνίας.

Στα επιμέρους ζητήματα ο κ. Μητσοτάκης εστίασε κυρίως στα άρθρα 3 και 16. Για το πρώτο, που αφορά στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας, σχολίασε ότι δεν κρίνει πως πρέπει να αλλάξει. Και αυτό γιατί κατά τον ίδιο το ζήτημα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας δεν έχει κατ’ ανάγκη να κάνει με το συνταγματικό περίγραμμα. «Έχω μιλήσει για μία ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, με απόλυτη εντιμότητα, αναγνωρίζοντας τον ιστορικό και θρησκευτικό ρόλο της εκκλησίας, αλλά και την πολύ μεγάλη συμμετοχή που έχει σήμερα η εκκλησία στην αντιμετώπιση οξύτατων κοινωνικών ζητημάτων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι θέλει μια εκκλησία «η οποία, πέραν του θρησκευτικού της έργου, να είναι και αρωγός της πολιτείας στη στήριξη και στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η ακραία φτώχεια».

«Δεν νοείται συνταγματική αναθεώρηση χωρίς αλλαγή του άρθρου 16»

Για το άρθρο 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συζητήσει οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση εάν δεν συμπεριληφθεί και αυτό το άρθρο. «Δεν νοείται, για εμάς, συνταγματική αναθεώρηση, η οποία δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Δεν γίνεται η χώρα μας να είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας νοοτροπίας την οποία έχουν αφήσει πίσω τους ακόμη και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα. Μέχρι και η Βόρεια Κορέα έχει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο και η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει. Άρα, εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα απολύτως προφανή, ότι υπάρχουν άρθρα τα οποία έχει έρθει η ώρα πια να αναθεωρηθούν –και σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού– αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτά, καταλαβαίνετε ότι όλη αυτή η διαδικασία όπως τη δρομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένη να αποτύχει» συμπλήρωσε.

Loading