Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου

Στις 11 σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

propoli

Πληροφορίες αναφέρουν οτι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που επιθυμεί να εφαρμόσει ο νέος πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 11 το πρωί.

Θα το παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην αρχική εισήγησή του και εν συνεχεία θα το παρουσιάσει με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας (power point) ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στο τέλος της συνεδρίασης κάθε υπουργός θα παραλάβει ένα φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του.

Εκεί θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς να κινηθούν με ταχύτητα και συνεπώς στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στα υπουργεία ξεκίνησαν συσκέψεις για να εξεταστούν λύσεις σε επείγοντα ζητήματα, όπως η κατάσταση στη ΔΕΗ, η οποία απαιτείται με κατάρρευση, οι εκκρεμείς επενδύσεις (Ελληνικό, κλπ).

Οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης

Όπως, εξάλλου, έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές μαζί με τη νέα οργανωτική δομή της κυβέρνησης που θα νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα τεθούν μια σειρά από πρόσθετα ασυμβίβαστα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς. Μεταξύ άλλων:

*Θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού.

*Η ισχύουσα απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο θα επεκταθεί και στις σύζυγοιους και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

*Για όλο το κυβερνητικό σχήμα -υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς- θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης, με στόχο να «μικρύνει» το Κράτος και να περιοριστούν οι δαπάνες λειτουργίας του, αποφασίστηκε να μειωθούν από 93 σε 60 οι γενικές γραμματείες των υπουργείων.

Υπολογίζεται ότι δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Loading