«Βολές» κατά την κυβέρνησης με αιχμή το Σκοπιανό εξαπέλυσε από την Καβάλα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα δίνει όλα, σήμερα, μόνο και μόνο, για να κερδίσει έξι μήνες αναβολή στην νέα περικοπή των συντάξεων».
«Δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας» τόνισε σε ομιλία του και υπογράμμισε πως «εγώ υποστήριζα πάντα, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Είπε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δίνει στους Σκοπιανούς και επισήμως από την ελληνική πλευρά και το όνομα της Μακεδονίας και την αναγνώριση εθνότητας “Μακεδόνων” και την αναγνώριση “Μακεδονικής γλώσσας” και την αναγνώριση “Μακεδονικής ταυτότητας”».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί νέες εκρήξεις. «Στα Σκόπια την ψήφισαν σύσσωμοι οι Αλβανοί. Γιατί διευκολύνει τη “μεγάλη Αλβανία”. Θα ζητήσουν κι εκείνοι τώρα να αναγνωριστεί η δική τους εθνότητα μέσα στα Σκόπια, ως πλήρως ισοδύναμη. Όταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, πρόκειται να καταργηθούν τα σύνορα μεταξύ της χώρας Αλβανίας και του αλβανικού Κοσσυφοπεδίου», συμπλήρωσε.
Επέμεινε, εξάλλου, πως η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε ως κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση.
Για την έξοδο από τα μνημόνια
Ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο αλλά και συνολικότερα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα – ότι “βγήκαμε επί τέλους από το Μνημόνιο” ωστόσο οι αγορές δεν μας δανείζουν, το χρηματιστήριο της Ελλάδας καταρρέει, τον Προϋπολογισμό μας πρέπει να τον εγκρίνουν οι δανειστές μας μέχρι κεραίας».
Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε και την αποκλιμάκωση της ανεργίας λέγοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ότι φεύγουν μισθωτοί πλήρους απασχόλησης – δηλαδή 8ωρου, πέντε μέρες την εβδομάδα – και στη θέση τους προσλαμβάνονται περισσότεροι “μερικώς απασχολούμενοι” – με τετράωρα ή με δύο μέρες την εβδομάδα».
Για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι οφείλεται στο ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί πολλές νέες συντάξεις και πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.