Σαουλίδης: «Πρέπει να αποφύγουμε τον διχασμό»

Τις απόψεις του για τις πολιτικές εξελίξεις, ανέπτυξε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Flash Magazino» στο Flash Radio 99.4 και στον Χρήστο Τσαλικίδη, ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Σαουλίδης.

propoli

Αναφορικά με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Α. Σαουλίδης, εκτίμησε ότι «δημιουργούνται καταστάσεις βγαλμένες από το παρελθόν, εμφυλιοπολεμικές, διχαστικές. Ο κόσμος ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία έχει ξαναζήσει τέτοιους είδους συνθήκες, και γνωρίζει τις συνέπειες και τα αρνητικά αποτελέσματα. Οι νεότεροι σε ηλικία δεν το γνωρίζουν και εύχομαι να υπάρχει ωριμότητα και ψυχραιμία από την ελληνική κοινωνία αλλά και από το πολιτικό σύστημα ούτως ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό των Ελλήνων και να αποφύγουμε να διενεργηθούν οι επόμενες εκλογές κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες».

Για κυβερνητική πλειοψηφία

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική βουλή μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση και για το εάν αυτό αποτελεί εμπαιγμός των θεσμών, ο Α. Σαουλίδης τόνισε ότι «άλλα είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να μας ενοχλούν και να μας οδηγούν σταδιακά στο συμπέρασμα ότι υπάρχει εμπαιγμός και απαξίωση θεσμών. Όλη αυτή η προσπάθεια και όλο αυτό το παιχνίδι να παίζουμε με τους κανόνες και τους θεσμούς για να εξυπηρετούμε απλά και μόνο κάποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες και να διεκδικούμε την υλοποίηση κάποιων μικροκομματικών οφελών, αυτή είναι η απαξίωση των θεσμών. Το να επιχειρούμε να ελέγξουμε τις ανεξάρτητες αρχές, το να επικαλούμαστε την γνωμοδοτική ισχύ που μπορεί να έχουν οι επιτροπές του κοινοβουλίου ούτως ώστε να ξεπεράσουμε τις όποιες αρνητικές  γνώμες ή την όποια μη συμπλήρωση πλειοψηφίας, τότε μπορούμε να μιλάμε για απαξίωση των θεσμών».

Παράλληλα, στο ζήτημα των συνεργασιών ανάμεσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, εκτίμησε «ότι τα ελληνικά κόμματα δεν έχουν αποδείξει τέτοιου είδους συμπεριφορά, δεν έχουν σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Έχουνε μάθει στην ευκολία του λαϊκίστικου λόγου, στην ευκολία της μη αλλαγής, της διατήρησης της βολής και μέσα από αυτό το τρόπο προσπαθούν διαρκώς να εξυπηρετήσουν εκλογική πελατεία και να αποκτήσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον βρισκόμαστε στο κατώφλι του εθνικού διχασμού».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά την ψήφιση της ονοματολογικής συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, ο Α. Σαουλίδης, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απολογηθεί στην ιστορία για τα αποτελέσματα αυτής της Συμφωνίας. Μιας συμφωνία η οποία είναι κακή. Σε ένα momentum το οποίο ήταν θετικό για τη χώρα μας απωλέσαμε ή δεν χρησιμοποιήσαμε το σύνολο των διαπραγματευτικών χαρτιών που είχαμε στα χέρια μας και οδηγηθήκαμε σε μια συμφωνία η οποία σε βάθος χρόνου, θα υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτής, και βεβαίως πάντοτε με πολλά ερωτηματικά τα οποία αναδεικνύουν από μόνα τους το ότι επί της ουσίας δεν έχουμε συμφωνία η οποία λύνει erga omnes το πρόβλημα αυτό».

Loading