Σβίγκου ενόψει ΔΕΘ: Θα παρουσιαστεί σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή

«Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ενόψει ΔΕΘ.

propoli

«Είναι η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης την τελευταία οκταετία, που θα διεξαχθεί σε συνθήκες μεταμνημονιακής εποχής. Αυτό από μόνο του έχει μια τεράστια σημασία, γιατί καλούνται τα πολιτικά κόμματα και βέβαια ο πρωθυπουργός να παρουσιάσουν το μεταμνημονιακό τους σχέδιο για την Ελλάδα», είπε η κ. Σβίγκου.

«Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί αυτό το σχέδιο έχουν να κάνουν τόσο με το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο, όσο και με την έπρακτη στήριξη των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την ανασυγκρότηση και στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Θεωρούμε ότι αυτοί είναι οι βασικοί άξονες και αυτά είναι τα διλήμματα της επόμενης περιόδου, δηλαδή πώς θα στηριχθεί έμπρακτα η κοινωνία και πώς θα επουλωθούν οι πληγές της μετά την περιπέτεια και τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και με βάση αυτούς τους άξονες και το σχέδιο, το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι υπάρχει επαρκέστατος χρόνος, για να αποτυπωθεί το σχέδιο αυτό και η υλοποίησή του στην καθημερινότητα των πολιτών, που είναι και το βασικό ζητούμενο» επεσήμανε η ίδια.

Η εξειδίκευση του στρατηγικού σχεδίου

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, «θα υπάρχει και το σκέλος των στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, αλλά και το σκέλος της στήριξης του κοινωνικού κράτους».

«Για την επόμενη χρονιά», συνέχισε, «θα υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος γύρω στα 800 εκατ. ευρώ κι εκεί το οικονομικό επιτελείο έχει βρει ένα ισορροπημένο πακέτο, που θα ελαφρύνει και θα στοχεύει σε εκείνες τις κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο την περίοδο των μνημονίων, αλλά επίσης θα υπάρχουν και συγκεκριμένες κοινωνικές πολιτικές στήριξης των δημόσιων και των κοινωνικών πολιτικών».

«Σίγουρα αυτό το πακέτο θα είναι ισορροπημένο και θα αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή και τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν περισσότερο την περίοδο της κρίσης.

Επεσήμανε ότι η υποχρέωση που έχει πλέον η χώρα μας είναι να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους του 3,5%».

«Δεν είναι αναγκαίο μέτρο η περικοπή των συντάξεων»

Η Ράνια Σβίγκου παρατήρησε ότι «με βάση το δεδομένο ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια -αυτό το οποίο έχει δηλωθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά χείλη- η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαίο μέτρο, άρα αυτή είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και θα δούμε πώς θα εξειδικευτεί και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και από την κατάθεση του προϋπολογισμού που γίνεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου».

 

Loading