Σενάρια για εκλογές τον Μάρτιο ή ανασχηματισμό

Οι προεκλογικές μηχανές έχουν ανάψει στην Κουμουνδούρου, καθώς τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν μεγάλο προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

propoli

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τέτοιος ο πανικός εξαιτίας των γκάλοπ που επεξεργάζονται ακόμη και σχέδια ανασχηματισμού προκειμένου να αντιστρέψουν το κακό σε βάρος της κυβέρνησης κλίμα.

Άλλα σενάρια επεξεργάζονται το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο, ως αιφνιδιαστικής εναλλακτικής του Μαΐου.

Ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι εφόσον δεν υπάρξουν πολύ θεαματικές κινήσεις θα εμπεδωθεί η αίσθηση ότι το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν ανατρέπεται, με ό,τι (διαλυτικό) μπορεί να σημαίνει αυτό για την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξεί, ενώ η κυβέρνηση προβάλλει την μη περικοπή των συντάξεων και τα μέτρα ανακούφισης ως το αποτέλεσμα των πολιτικών της στην οικονομία, πιστώνεται την αποτυχία της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον κλήρο.

Και ενώ στην ουσία η συμφωνία έχει ναυαγήσει, γίνονται απέλπιδες προσπάθειες να μείνει ζωντανή διασώζοντας απλώς κάποια προσχήματα, χωρίς ουσιαστικό όμως αντίκρισμα.

Ανασχηματισμός αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού;

Με στόχο την αναδόμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ήδη στελέχη από το Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδια ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος.

Το ζητούμενο αυτού του σεναρίου είναι να απομακρυνθούν υπουργοί που ταυτίστηκαν με τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Λιάκος και άλλοι, και να αναλάβουν στελέχη με «αριστερό» και «κοινωνικό» προφίλ, όπως ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της κυβέρνησης από την αποτελεσματική διαχείριση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές σε μια άκρως φιλολαϊκή πολιτική.

Το Μαξίμου δείχνει να μην έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην απήχηση που ενδεχομένως έχει, για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος κατά την προεκλογική περίοδο.

Loading