Σε αναζήτηση νέου ονόματος για τα Σκόπια

Προβληματισμό προκαλεί στο Μαξίμου η καμπή στο Σκοπιανό -όσον αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας- μετά το “ναυάγιο” της πρότασης του ονόματος “Μακεδονία του Ίλιντεν”.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη πρόταση απέρριψε σύσσωμη η αντιπολίτευση ενώ στην ΠΓΔΜ -και οι ΑΝΕΛ- ενώ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ήρθε αντιμέτωπος με το “όχι” του VMRO-DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν θέλει να χάσει τη δυναμική που διαφαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με το iefimerida, κυβερνητικές πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά: «Δεν μπαίνουμε σε ονοματολογία. Μας ενδιαφέρει να εξασφαλιστούν το erga omnes και οι αλλαγές στο Σύνταγμα».

Διπλωματικός “πυρετός”

Με τα δεδομένα αυτά, τις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινά διπλωματικός μαραθώνιος διάρκειας σχεδόν δυο εβδομάδων σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στις ΗΠΑ ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον γγτου ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στις 24 και 25 Μαΐου, επίσης στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς -η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη των διαπραγματέυσεων.

Loading