Σε τι επιμένει ο Τσίπρας για το μεταναστευτικό

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζουν στο Μαξίμου τη συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την πάγια ελληνική θέση πως πρεπει να αγωνιστουμε για συλλογικες ευρωπαικες λυσεις οι οποίες συναδουν με το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλινου σε δίκαιη κατεύθυνση.

Διεκδικεί, επιπλέον, στήριξη σε ευρωπαικές χώρες πρωτης υποδοχης και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαικό μηχανισμό επιστροφών κι άνοιγμα/ αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη απο την Αφρική και την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως ήταν ιστορική η περασμένη βδομάδα για την Ελλάδα:

Κλείσαμε λογαριασμούς του παρελθόντος.

Η συμφωνία στις Πρέσπες με την ΠΓΔΜ και η συμφωνία του Eurogroup άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Οι αποτυχημένοι διαχειριστές του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης και η κuρία Γεννηματά, έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας κι εθνικιστικού λαϊκισμού.

Δημαγωγούν, προσπαθώντας να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους.

Η Ιστορία θα δικαιώσει τις προοδευτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες που ξεπέρασαν το παρελθόν και συνδιαμόρφωσαν ένα δίκαιο μέλλον.

Στο Μεταναστευτικό, η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει:

Συλλογικές ή μονομερείς λύσεις;

Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, κι ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών”.

Επικριτικοί και οι Ευρωπαίοι για Γεννηματά

Επίσης, κατα τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όλοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, όπως και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισαν ιστορικό επίτευμα που κάνει υπερήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του PES, Σεργκέι Στάνισεφ, δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του ευρωπαικού κόμματος για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, η οποία δεν ήταν καν παρούσα στη συνεδρίαση.

Loading