Σε τροχιά συμφωνίας Τσίπρας και Ζάεφ για το Σκοπιανό

Καθοριστική συνάντηση στην προσπάθεια επίτευξης λύσης και οριστικής συμφωνίας για το Σκοπιανό, έχουν σήμερα το πρωί στη Σόφια ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

propoli

Ουσιαστικά στο σημερινό ραντεβού υπάρχει η προσδοκία και από τις δύο πλευρές για επιβεβαίωση της προόδου που έχει γίνει μέχρι στιγμής, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συνάντηση-συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος πάντως είναι και οι δύο πρωθυπουργοί, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι οι «προσδοκίες μου είναι μεγάλες» και τον Ζόραν Ζάεφ να εύχεται οι «συνομιλίες να είναι επιτυχημένες».

Οι δυο τους είχαν και χθες το βράδυ μία πρώτη κουβέντα, στο περιθώριο του δείπνου που παρατέθηκε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποδοχή του erga omnes ανοίγει τον δρόμο

Βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας αποτελούσε το προηγούμενο διάστημα το περιβόητο erga omnes. Εάν όπως διαρρέεται τα Σκόπια το αποδεχτούν, τότε η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις ασφαλιστικές δικλείδες αλλά και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ωστόσο επιθυμεί την κατοχύρωση των δεσμεύσεων τις οποίες θα αναλάβει η γειτονική χώρα.

Εάν ο Ζάεφ πει το ναι στις ρήτρες που θέτει η ελληνική πλευρά, τότε ο δρόμος για τη συμφωνία θα έχει ανοίξει. Κι αυτό, επειδή θα έχει αποδεχθεί την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

 

 

 

Loading