ΙΝΤΙΜΕ

Σημίτης: «Μη ικανοποιητική η λύση με τα Σκόπια»

Σε όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Δίκτυο Σύγχρονων Δημοκρατών» στη Θεσσαλονίκη.

propoli

«Σήμερα η αντικειμενική πραγματικότητα αποδίδει μια αρνητική εικόνα της χώρας μας και μια συστηματική καθοδική πορεία. Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλότατη ανεργία, χαμηλές επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα, στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, απονομής δικαιοσύνης, διαφθοράς» τόνισε αρχικά ο Κ. Σημίτης κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση και πρόσθεσε πως «η οικονομική πολιτική της χώρας εστιάζεται στις παροχές και τα επιδόματα που με τη σειρά τους ευνοούν τη μαύρη εργασία και τη φοροαποφυγή».

Συμπλήρωσε δε στην ομιλία του ότι «πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ως κύριο στόχο την εξουσία, που δημαγωγεί και αλλάζει την επιχειρηματολογία της ανάλογα με την περίσταση που καταφεύγει σε μεγαλοστομίες και στη συγκάλυψη της πραγματικότητας, την οποία μαθαίνουμε τελικά από τις Βρυξέλες.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον στόχο που θα έπρεπε να έχει σήμερα ένα προοδευτικό κόμμα «κύριος στόχος θα ήταν ο δραστικός περιορισμός της αβεβαιότητας για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα έχει ανάγκη από δημιουργία στις παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη. Από τη μείωση των ετήσιων πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με την ευρωζώνη, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και απασχόλησης. Από τον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την επανεκτίμηση των συντελεστών  φορολόγησης. Από την επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος. Από μια εκτενή και συστηματική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης και της παιδείας».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Από την ομιλία του Κώστα Σημίτη δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Έχω πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας να επηρεάζει τις εξελίξεις στον βαλκανικό περίγυρο. Η εκκρεμότητα στη διαφορά μας, έπρεπε επομένως να λυθεί. Ήταν προς το συμφέρον μας να λυθεί» τόνισε αρχικά και πρόσθεσε: «Η Συμφωνία ωστόσο θα έπρεπε να είναι καρπός μιας κοινής προσπάθειας που θα αναζητούσε ευρύτερα αποδεκτές λύσεις για να αποφευχθούν νέες αντιπαλότητες. Η κυβέρνηση όμως, προχώρησε μόνη της – γιατί ήθελε να επιδείξει ότι πέτυχε εκεί που οι άλλοι είχαν αποτύχει και το αποτέλεσμα ήταν μια μη ικανοποιητική λύση και η αντιπαράθεση με όλη την αντιπολίτευση».

Τέλος για τις επικείμενες εκλογές, ο Κ. Σημίτης σημείωσε πως «θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση των δυνάμεων της προοδευτικής αριστεράς στο πλαίσιο του ΚΙΝΑΛ ώστε να συνεχισθεί ο δημιουργικός διάλογος για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Loading