“Σημαντικότερη η μείωση της ανεργίας από Μακεδονικό”

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στο Μαξίμου πως δεν θα περικοπούν τελικώς οι συντάξεις τον Ιανουάριο, ενώ εκτιμούν ότι η μείωση της ανεργίας είναι σημαντικότερη από το Μακεδονικό.

propoli

Άτυπος συνήγορός τους είναι τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία αποτυπώνουν μεγάλο πλεόνασμα 3,157 δισ. ευρώ για το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, επισημαίνουν πως αυτό δεν προήλθε κυρίως από τη φορολογία, την καθυστέρηση πληρωμών και της επιστροφής φόρου ή ΦΠΑ ή στη λιτότητα (“βαδίζουν σύμφωνα με τους στόχους και το ίδιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια“), αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι μειωμένα μόνο κατά 166 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Το υψηλό πλεόνασμα, επομένως, θα είναι το βασικό όπλο που θα αξιοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να πείσει τους Θεσμούς πως οι αριθμοί θα βγουν ακόμα και με τη διατήρηση των συντάξεων.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, επίσης, πως από τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ- συμπεριλαμβανομένου του Μάριο Ντράγκι- διαφαίνεται η θετική στάση όλων πλην του ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι για την θετική ψήφο των Ευρωπαίων σημαντικό ρόλο παίζει η Συμφωνία των Πρεσπών και η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση λύσης που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του του 2015 οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από τα κυβερνητικά πεπραγμένα και στέκονται επιφυλακτικώς στις πρόσφατες δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ.

“Ο Μητσοτάκης δεν λέει τίποτα για την επόμενη ημέρα”

Κομματικές πηγές εκτιμούν την ίδια ώρα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποτύχει γιατί το αφήγημα καταστροφολογίας που έχει βάλει σε κίνηση δεν λέει τίποτα για την επόμενη ημέρα.

Παραλλήλως, εκτιμούν πως οι στόχοι, σε πρώτη φάση, για τη μείωση της ανεργίας, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την αναβίωση του κοινωνικού κράτους είναι σημαντικότεροι από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καλώντας τον Πάνο Καμμένο να αναθεωρήσει την απειλή του να ρίξει την κυβέρνηση.

Loading