INTIME

Σκοπιανό: Αναπόφευκτη η «σαλαμοποίηση»

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες του www.politik.gr ότι δεν θα έβγαινε “λευκός καπνός” μετά από τη συνάντηση σήμερα Πέμπτη του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια για το Σκοπιανό.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, στην παρούσα φάση κρίνονται από την προθυμία των Σκοπίων να αποδεχθούν το “erga omnes” για τη σύνθετη ονομασία.

Αν οι βόρειοι γείτονες συναινέσουν, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος.

Βήματα έχουν γίνει, και μάλιστα σημαντικά, αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται δίχως να πιέζει ο χρόνος την ελληνική πλευρά”, μας αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως η Αθήνα δεν φοβάται την άσκηση ισχυρών πιέσεων όσο πλησιάζουμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ώστε να αποδεχθούμε να δοθεί στην ΠΓΔΜ καθεστώς υπό ένταξη χώρας.

Στο Μαξίμου ανησυχούν, επίσης, και για τη διασφάλιση πως τα Σκόπια θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα μόλις γίνουν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχία.

Στην ΕΕ μπορούμε να βάζουμε συνεχώς βέτο στην ενταξιακή διαδικασία, αλλά στο ΝΑΤΟ αυτό θα γίνει μία κι έξω.

Γι’ αυτό θέλουμε η όποια συμφωνία να λάβει τη μορφή της διεθνούς δεσμευτικής συνθήκης με εγγυητές τον ΟΗΕ και την ΕΕ”, τονίζει η ίδια κυβερνητική πηγή.

Όπως κι αν έχει, αναμένεται νέος γύρος συναντήσεων ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ αντιστοίχως και των αντιπροσωπειών τους, καθώς και των δύο πρωθυπουργών, πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο.

Με απλή πλειοψηφία η ψηφοφορία για το Σκοπιανό

H τελική συμφωνία, εξάλλου, εκ των πραγμάτων θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά “σαλαμοποίησης”, αφού δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν όλες οι προβλέψεις της με μια “πιστολιά”.

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, οι οποίες θα παρακολουθούνται κι από τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους επιθυμεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ.

Στο Μαξίμου, επιπλέον, φαίνεται πως εγκαταλείπουν το στόχο να περάσει η συμφωνία από το Κοινοβούλιο με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από τη στιγμή που εκτιμούν πως η ΝΔ θα την καταψηφίσει, προκρίνοντας την απλή πλειοψηφία.

Loading