Τα Nova Makedonija και Gorna Makedonija φαίνεται να είναι τα δύο επικρατέστερα ονόματα για την ΠΓΔΜ, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες γύρω από το Σκοπιανό.
Από τις 17:30 ώρα Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Μάλιστα, λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδος, διέκοψαν για φαγητό και αναμένεται να συνεχίσουν λίγο αργότερα τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν όχι μόνο το όνομα του γειτονικού κρατιδίου, αλλά και το αν τα Σκόπια θα προλάβουν το… τρένο της εισόδου στο ΝΑΤΟ.
Καταλήγουν σε Nova Makedonija ή Gorna Makedonija
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο προαναφερθέντα ονόματα είναι, πλέον, τα επικρατέστερα για το γειτονικό κρατίδιο, καθώς τις συγκεκριμένες ονομασίες φαίνεται να προκρίνει -ή να μην απορρίπτει- η ελληνική πλευρά.
Τα Σκόπια, εξάλλου, φέρονται να έχουν ήδη απορρίψει το Vardarska Makedonija, ενώ το Ilinden Makedonija που πρότειναν την περασμένη εβδομάδα έχει ήδη «καεί», μετά τις μεγάλες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.
Συμφωνία στα υπόλοιπα, εκκρεμεί μόνο το όνομα
Το όνομα του γειτονικού κρατιδίου αποτελεί, ουσιαστικά, τη μοναδική εκκρεμότητα για να κλείσει η συμφωνία. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε σχετικά ο ΥΠΕΞ. Αυτό σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία έχουν ήδη ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο πλευρών.
Ζάεφ: «Είμαστε κοντά στη λύση»
Το ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε καλό δρόμο φαίνεται και από τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ.
«Είμαστε κοντά στη λύση», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη, και τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».
Μάλιστα, σημείωσε ότι «Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία (για λύση) τα τελευταία 25 χρόνια, ούτε θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία την επόμενη περίοδο. Αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης. Τώρα είμαστε κοντά» και κάλεσε τους πολιτικούς στην ΠΓΔΜ να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα.