INTIME

Σε συμφωνία ποντάρουν στο Μαξίμου

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σε παιχνίδι τακτικής από την πλευρά της ΠΓΔΜ αποδίδουν στην κυβέρνηση την καθυστέρηση του τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό η σκοπιανή κυβέρνηση να επιδιώκει να κερδίσει κάτι παραπάνω την ύστατη ώρα ώστε να επικοινωνήσει τη συμφωνία καλύτερα στο εκλογικό της ακροατήριο.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία η οποία περιέχει συμβιβασμούς κι από τις δύο πλευρές, τους οποίους τόσο ο Νίκος Κοτζιάς όσο κι ο Νικόλα Ντιμιτρόφ θεωρούν έντιμους.

Γι’ αυτό και οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες ημέρες, αν όχι κι ώρες, το τηλέφωνο του Έλληνα πρωθυπουργού θα χτυπήσει και στην άλλη άκρη της γραμμής θα βρίσκεται ο Σκοπιανός ομόλογός του.

Τα Σκόπια είναι που πιέζονται για την άμεση ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, εξέλιξη που σημαίνει ενίσχυση της γεωστρατηγικής τους ασφάλειας και σοβαρή οικονομική ενίσχυση αντιστοίχως, κι όχι εμείς.

Και γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αν πρώτα δεν επιλύσουν τις διαφορές τους με την Ελλάδα.

Καταλαβαίνουμε τις πολιτικές δυσκολίες του κ. Ζάεφ, αλλά θα είναι αυτοκτονικό για τη χώρα του να μην αποδεχθεί την καλή συμφωνία η οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι και για την οποία κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που μας αναλογεί” σημειώνουν με νόημα οι ίδιοι άνθρωποι.

“Κανείς δεν θα το παίξει επαναστάτης”

Δεν είναι, όμως, μόνο το Μακεδονικό που προβληματίζει την κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα ξεκινά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, το τελευταίο δύσκολο νομοσχέδιο πριν δώσει, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, το τελικό “ΟΚ” το Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ούτε στο Μαξίμου, αλλά ούτε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ανησυχία για την υπερψήφισή του χωρίς απώλειες.

Όπως, άλλωστε, μας λέει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “κανείς δεν έχει τη διάθεση να το παίξει επαναστάτης στο χωριό του στην τελευταία στροφή κι όταν τα τελευταία τρία χρόνια έχει ψηφίσει το ένα μνημονιακό μέτρο μετά από το άλλο”.

Loading