Τα Σκόπια στέλνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Αθήνα

Τα Σκόπια στέλνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Αθήνα

Στην Αθήνα πετούν τα Σκόπια το… μπαλάκι για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία κύρωσης στη γειτονική χώρα, έστω και αν χρειάστηκε να… παρακαμφθεί ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας δημοσιεύτηκε την Τρίτη (15/1) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Απουσιάζει, ωστόσο, η υπογραφή του προέδρου Ιβάνοφ, ο οποίος, όντας αντίθετος στη συμφωνία των δύο χωρών, αρνούνταν να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και να το αποστείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά το γεγονός ότι υποχρεούταν από το Σύνταγμα να πράξει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, με υπογραφή επίσης του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, τον οποίο η Βουλή είχε επίσης ψηφίσει δύο φορές και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνούταν να τον υπογράψει.

«Αντισυνταγματική ενέργεια» καταγγέλλει ο Ιβάνοφ

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος της χώρας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενέργεια» από τη μεριά του προέδρου της Βουλής και κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την πράξη αυτή.

«Πυρά» κατά Ιβάνοφ

Άμεση, ωστόσο, ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, που καταγγέλλουν ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους.

Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ επεσήμαναν ακόμη, ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (14/1) δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας, στις 11 Ιανουαρίου. Η δημοσίευση έγινε επίσης με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, καθώς, για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείτο η υπογραφή του Προέδρου της χώρας.

Loading