INTIME

Σκόπια: Πέρασε η τροπολογία για το «Β. Μακεδονία»

Εγκρίθηκε στα Σκόπια η τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

propoli

Η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (11/1), αφότου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είχε ανακοινώσει πως είχε εξασφαλίσει τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνταν για την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και του συνοδευτικού εφαρμοστικού Νόμου, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή της ΠΓΔΜ αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών.

Το… μπαλάκι στην Ελλάδα

Πλέον, οι εξελίξεις μεταφέρονται στη χώρα μας, η οποία καλείται, με τη σειρά της, να κυρώσει (ή όχι) τη Συμφωνία με τα Σκόπια.

Και φυσικά, τα φώτα πέφτουν και στον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την αναβολή της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Loading