Σπίρτζης: «Δεν καθυστερούν οι πληρωμές των πυρόπληκτων»

Καμία καθυστέρηση δεν παρατηρείται στις πληρωμές των πυρόπληκτων στην Αττική διαβεβαιώνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

propoli

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, σημειώνει ότι «αυτό που έχει γίνει είναι να μην επιβεβαιωθούν οι λασπολόγοι που έγραφαν και διέσπειραν ότι στον κοινό λογαριασμό δωρεών που έχει δημιουργηθεί για τους πυρόπληκτους έχουν συγκεντρωθεί 85 εκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες».

Χθες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι είναι 37,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 35 προέρχονται από φορείς του Δημοσίου.

Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις πυρόπληκτων κι έχουν απορριφθεί 1.734. Έχουν πληρωθεί 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 φυσικά πρόσωπα, ενώ έχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις αποζημίωσης από επιχειρήσεις κι έχουν εγκριθεί για 85, που θα λάβουν 607.300 ευρώ. «Όλα τα ποσά θα διατεθούν μέσα από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και όλες οι δράσεις εκτελούνται κανονικά» ξεκαθάρισε ο κ. Σπίρτζης.

Για τα 37,7 εκατ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά τα χρήματα ( 37,7 εκατομμύρια) που έχουν συγκεντρωθεί στον λογαριασμό δωρεών, θα διατεθούν για την κατασκευή έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές, με βάση και τα αιτήματα των κατοίκων, αλλά και για έργα περιβαλλοντικής ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών.

Την ίδια ώρα, η περιφέρεια Αττικής ολοκληρώνει την ερχόμενη Παρασκευή τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν για αποζημιώσεις από τις 47 επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά στις 23 Ιουλίου στην Ανατολική Αττική. «Έχουν κλείσει ήδη οι φάκελοι για τις 42 επιχειρήσεις, ενώ για άλλους πέντε δικαιούχους έγινε συμφωνία να επισπεύσουν την κατάθεσή τους για την ερχόμενη Δευτέρα και Τετάρτη» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης.

Στη συνέχεια, κι αφού συγκεντρωθούν όλα τα παραστατικά από τους δικαιούχους, οι φάκελοι θα αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών για τις απαραίτητες διαδικασίες (εγγραφή στον προϋπολογισμό, έγκριση κ.ά.), προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Σημείωσε, πάντως, ότι πρόκειται για πολύμηνη και χρονοβόρα διαδικασία στην οποία η περιφέρεια δεν έχει καμία ανάμειξη, όπως και σε καμία άλλη περίπτωση αποζημιώσεων.

 

Loading