Σπίρτζης σε Μητσοτάκη: «Δε θα επενδύσουμε πολιτικά στην απώλεια ψυχών»

Στις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να «μας αφήσει απερίσπαστους να κάνουμε δουλειά που οφείλει η πολιτεία» και πρόσθεσε πως «δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήγορο».

propoli

«Παρακαλώ τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές τις ημέρες, να μας αφήσει απερίσπαστους να κάνουμε τη δουλειά που οφείλει η πολιτεία προς τους Συμπολίτες μας που επλήγησαν. Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο. Δεν θα επενδύσουμε πολιτικά στην απώλεια των ψυχών και στα ερείπια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη, ο Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε:

«1. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν ανήκει η Γ.Γ. Χωροταξίας και η Γ.Γ. Περιβάλλοντος που έχουν τις αρμοδιότητες της αυθαίρετης δόμησης.

  1. Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ διατύπωσα την αντίθεση του τεχνικού κόσμου στους νόμους των αυθαιρέτων, 4014/2011 του Γ. Παπακωσταντίνου, που κρίθηκε αντισυνταγµατικός από το ΣτΕ, όσο και στο νέο νόµο 4178/2013 επί υπουργίας Μανιάτη – Καλαφάτη της κυβέρνησης Σαμαρά. Προς επαλήθευση σας, δίνουμε και video τοποθέτησής μου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στις 5 Απριλίου 2012, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα τότε είχαμε προβλέψει.

  1. Το ΤΕΕ, το 2011, υλοποίησε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Δηλώσεων των Αυθαιρέτων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και εξυπηρέτηση των πολιτών, κόντρα στις δομές που είχαν στηθεί παίζοντας παιχνίδια παλαιοκομματικού τύπου, με την πολιτική γης και τα αυθαίρετα. Τότε δε, τα τηλεοπτικά κανάλια που σήμερα λειτουργούν ως γραφεία Τύπου της Ν.Δ. δεν πρόβαλαν την αντίθεση του τεχνικού κόσμου στους νόμους των αυθαιρέτων, παρά μόνο χρηστικές πληροφορίες για τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος.
  2. Αν δεν λειτουργούσε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Δηλώσεων των Αυθαιρέτων, παρά τις διαφωνίες μας με τους νόμους των κυβερνήσεων σας, η Ν.Δ. και ο παλαιοκομματισμός θα είχαν νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα που ανήκαν στη ζώνη αιγιαλού-παραλίας, στα ρέματα και στις δασικές περιοχές, με τη γνωστή μέθοδο που γνωρίζει πολύ καλά η παράταξή του, αυτή της απώλειας φακέλου από τα αρχεία των πολεοδομιών.
  3. Η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των κλειστών παραλιών, των παράνομων και αυθαίρετων μαντρών και κτισμάτων, στην Αττική, μέσα στα δάση, μέσα στα ρέματα και πάνω στις παραλίες, έγιναν από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε δημάρχους είτε διορισμένους νομάρχες είτε βουλευτές είτε υπουργούς, συγκροτώντας μηχανισμούς που διαπερνούσαν το σύνολο των υπηρεσιών στην αυθαίρετη δόμηση.
  4. Κύριε Μητσοτάκη, εσείς και τα στελέχη σας, δεν προχωρήσατε σκοπίμως τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο, τις χρήσεις γης. Εκμεταλλευτήκατε τη στεγαστική ανάγκη των Ελλήνων, για να εκβιάζετε πολιτικά και να ψηφοθηρείτε.
Σήμερα, εκμεταλλευόμενος τους νεκρούς, υποκρίνεστε ότι δεν γνωρίζετε τίποτα.

Όμως, όπως είπατε, διετελέσατε το 2007, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και το 2007, μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, είχατε φτιάξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Δεν το εφαρμόσατε το 2007, δεν το εφαρμόσατε το 2013 και σήμερα θέλετε να μας το παρουσιάσετε.

Είμαι σίγουρος ότι το σχέδιο σας, κ. Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που εκπονήσατε το 2007 και ως το 2015 δεν εφαρμόσατε, περιλαμβάνει και την απόλυση των πυροσβεστών 5ετούς θητείας την οποία υλοποιήσατε ως αρμόδιος υπουργός.

Η πορεία σας,  ως πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ως τομεάρχη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της ΝΔ αλλά και ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει, δυστυχώς, ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε…

Κι αυτό αναδεικνύει με μεγαλύτερη ακόμα ένταση, τα ψέματα που είπατε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Αποκαλύπτει την ενορχήστρωση της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου για το χαμό των συμπολιτών μας, από εσάς.

Όσο για τα όσα είπατε για το ταμείο που συγκροτήθηκε τα διαψεύδω στο σύνολο τους. Οι πολίτες θα γνωρίζουν με απόλυτη διαφάνεια για το κάθε ευρώ. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα που δώσατε με το ταμείο Μολυβιάτη. Δεν θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο…».

Loading