Σταμάτης: «Ματωμένα, αχρείαστα και επιζήμια τα υπερπλεονάσματα Τσίπρα»

Σταμάτης: «Ματωμένα, αχρείαστα και επιζήμια τα υπερπλεονάσματα Τσίπρα»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Δημήτρης Σταμάτης, τόσο για τους χειρισμούς της στην Οικονομία, όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών και το ζήτημα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για δημιουργία κλίματος πόλωσης και διχασμού, καθώς, όπως υποστηρίζει, αυτό «είναι το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνητικών εταίρων».

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Δημήτρης Σταμάτης:

-Κύριε Σταμάτη, προ ημερών κατατέθηκε στη Βουλή ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% ενώ περιέχει, ταυτόχρονα, και πακέτο θετικών μέτρων. Το παραπάνω πακέτο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία προς τις εκλογές;

«Αυτή την ψευδαίσθηση έχει ο κ. Τσίπρας. Ότι θα σταματήσει τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά.

Ματαιοπονεί. Οι πολίτες όχι μόνον αντιλαμβάνονται την νέα επιχείρηση εξαπάτησης του κ. Τσίπρα, αλλά είναι και εξοργισμένοι με την υποτίμηση της νοημοσύνης τους. Γιατί, αυτά που σήμερα “επιστρέφει” δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικρό μόνο μέρος από αυτά που τους έχει ήδη αφαιρέσει, με την ανελέητη οικονομική πολιτική του. Γιατί, ακόμη, αυτά τα υπερπλεονάσματα, για τα οποία θα έπρεπε να ντρέπεται, δεν είναι μόνον ματωμένα, αλλά αχρείαστα και επιζήμια. Επιζήμια για την εθνική οικονομία και για τους φορολογούμενους πολίτες.

“Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω λάδι”, λέει ο λαός μας και θα το κάνει αυτό πιο σαφές στις κάλπες».

-Ωστόσο, στο θέμα των συντάξεων η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει τη μη περικοπή τους. Ήδη ο Πιερ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα δεν θα περικοπούν. Ανεξαρτήτως εάν η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανέστειλε ένα μέτρο που η ίδια ψήφισε δεν το πιστώνεται θετικά στη συνείδηση των συνταξιούχων;

«Εδώ τα πράγματα ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή οι δανειστές σκοπεύουν να της επιτρέψουν να μην εφαρμόσει αυτό που η ίδια ψήφισε δυο φορές στη Βουλή. Πανηγυρίζουν οι ίδιοι, οι οποίοι πριν λίγους μήνες καταψήφισαν στη Βουλή τη σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, προσέφερε ουσιαστικά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να αποκρούσει την απαίτηση αυτή των δανειστών, ο κ. Τσίπρας τον κατηγορούσε για λαϊκισμό.

Διερωτώμαι, γιατί ελπίζουν τώρα πως θα πιστωθούν θετικά, στη συνείδηση των συνταξιούχων, την άρση της απειλής που οι ίδιοι νομοθέτησαν σε βάρος τους; Και τι έχει να πει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις περικοπές στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου; Και, βέβαια, στο σύνολο του ελληνικού λαού πλανάται το ερώτημα: έναντι ποιου ανταλλάγματος άλλαξαν γνώμη οι δανειστές; Μήπως για την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών; Μήπως για τη συμφωνία Μέρκελ-Τσίπρα για την επανείσοδο προσφύγων και λαθρομεταναστών στη χώρα μας»;

-Έχετε υπάρξει στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξή του θα ήθελα να σας ρωτήσω. Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού προοιωνίζουν Ειδικά Δικαστήρια εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση;

«Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη δημόσια δέσμευση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα ερευνήσει για τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο και τη ζημία που υπέστη η εθνική οικονομία και ο ελληνικός λαός. Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν το κόστος της “αυταπάτης” του κ. Τσίπρα και τους υπαίτιους αυτής της καταστροφής.

Όσον αφορά στις προθέσεις του κ.Σαμαρά, για όσους επιχείρησαν να προσβάλουν την τιμή και την υπόληψή του, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Θα τους πάει μέχρι το τέλος. Το λέει και το εννοεί».

-Πώς σχολιάζετε την απόφαση για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη;

«Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Όμως κατηγορίες ή διαδικασίες σε βάρος πολιτικών προσώπων, ιδιαίτερα πρώην πρωθυπουργών, πρέπει να απορρέουν από αποφάσεις των οργάνων της Τακτικής Δικαιοσύνης ή συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών και να στηρίζονται σε απτά γεγονότα και αξιόπιστους μάρτυρες και μαρτυρίες.

Αλλιώς, η πολιτική μας ζωή μετατρέπεται σε ζούγκλα με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Κάτι που φαίνεται πως αγνοεί η κυβέρνηση».

-Η παραπάνω κίνηση σε συνδυασμό ότι το ΚΙΝΑΛ περνά στην αντεπίθεση εστιάζοντας στην περίοδο 2004-2009 θα επηρεάσει, λέτε, τυχόν μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

«Πιστεύω πως όχι. Πρώτα από όλα γιατί όλοι αντιλαμβάνονται τις προφανείς επιδιώξεις της κυβέρνησης. Και, το σημαντικότερο, όλα τα δημοκρατικά κόμματα έχουν συνειδητοποιήσει πως στις επικείμενες εκλογές το διακύβευμα δεν είναι μόνον η αποκατάσταση της οικονομικής ομαλότητας.

Εξίσου σημαντικό είναι και η αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας, που έχει πληγεί βάναυσα από το ετερόκλητο κυβερνητικό μόρφωμα των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Γι΄ αυτό όλοι πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Όπως και την αποφυγή της εμπλοκής του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Αυτό πιστεύω πως θα πρυτανεύσει, προς μεγάλη απογοήτευση όσων ποντάρουν στο αντίθετο».

-Προβλέπετε τεταμένη προεκλογική περίοδο;

«Αυτό δείχνουν, ήδη, τα γεγονότα. Η πόλωση και ο διχασμός θα είναι το τελευταίο καταφύγιο των κυβερνητικών εταίρων. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί από τους θεσμικούς εγγυητές του δημοκρατικού πολιτεύματός μας».

-Κύριε Σταμάτη, πρόσφατα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ δήλωσε, σε συνέντευξή του, ότι η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από ό,τι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια. Η δήλωσε αυτή με δεδομένης της γενικότερης αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή δεν φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτικότερη θέση;

«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοεί ο κ. Πάιατ. Ο κ.Τσίπρας, μάλλον πρέπει να μας το εξηγήσει. Η Νέα Δημοκρατία, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, πίστευε πάντοτε και συνεχίζει να πιστεύει στις ισχυρές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Κι αυτό όχι μόνον επειδή υπερασπιζόμαστε τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, αλλά γιατί αυτό ενδυναμώνει και την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια. Αυτή τη θέση δεν την αλλάξαμε ποτέ, ακόμη κι όταν ο κ. Τσίπρας ηγείτο σκληρών αντιαμερικανικών εκδηλώσεων και μας πίεζε πολιτικά σε κάθε ευκαιρία, αποκομίζοντας -κακά τα ψέματα- εκλογικά οφέλη σε βάρος μας.

Ακόμη προχθές, στην επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, κορυφαίοι υπουργοί του διαδήλωναν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, προσπαθώντας να συντηρήσουν και να συντηρηθούν από τον αντιαμερικανισμό, που οι ίδιοι εδώ και χρόνια εξέθρεψαν».

-Με δεδομένο ότι το θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πλέον στο προσκήνιο, η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δεν αποτελεί και μία ομπρέλα προστασίας για τη χώρα μας και την Κύπρο;

«Αναμφίβολα, η ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ στις παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παράγοντα αποτροπής πειρατικών ενεργειών εκ μέρους της».

-Κύριε Σταμάτη, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμάτε ότι η κατοχύρωση της συμφωνίας και από τις δύο χώρες είναι «προ των πυλών»;

«Αυτό θα φανεί στη Βουλή. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει την υπερψήφιση της συμφωνίας, γιατί θεωρεί δεδομένη τη στήριξή της από κόμματα ή βουλευτές εκτός του κυβερνητικού σχηματισμού. Πώς το προεξοφλεί; Υπάρχουν εξωθεσμικές διεργασίες και με τι αντάλλαγμα; Δεδομένου ότι τυχόν αναπλήρωση των κενών, που θα δημιουργηθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία, θα εκληφθεί -όχι αδικαιολόγητα- ως στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και της πολιτικής τους».

-Για το θέμα που προέκυψε ανάμεσα στην Εκκλησία και την κυβέρνηση ποια είναι η γνώμη σας; Χρειάζεται να ανοίξει πλέον η συζήτηση για διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας;

«Γιατί; Δεν υπάρχει σήμερα διαχωρισμός; Παρεμβαίνει η Πολιτεία στη διοίκηση ή τη δογματική της Εκκλησίας; Ή, μήπως, παρεμβαίνει η Εκκλησία στην άσκηση του κυβερνητικού και του κοινοβουλευτικού έργου; Σας θυμίζω ότι με δύο νόμους που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2013-2014, είχαν ρυθμιστεί οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας με απόλυτα αρμονικό τρόπο. Η συμφωνία αυτή ήταν αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη Εκκλησία της Κρήτης και στον κλήρο.

Εκτός κι αν κάποιοι ως διαχωρισμό εννοούν την «αποξένωση» της Εκκλησίας μας, αδιαφορώντας για τη θρησκευτική πίστη του ελληνικού λαού και τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και του κλήρου στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας σε καιρούς χαλεπούς.

Σας θυμίζω, ακόμη, πως με τους νόμους αυτούς είχε ρυθμιστεί ομόφωνα και το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και, μάλιστα, της αδιαμφισβήτητης και όχι της αμφισβητούμενης όπως τώρα. Σε αυτό το τελευταίο, βέβαια, ο κ. Τσίπρας πρέπει να “απολογηθεί” στο αριστερό του ακροατήριο. Και όλα έγιναν στο φως. Γιατί αυτά που επιχείρησε να κάνει ο κ. Τσίπρας στο σκοτάδι, αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω κάτω από γενική κατακραυγή. Γιατί «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά».

Loading

Play