Στα έξι δισ. ευρώ φτάνει το κόστος του East Med

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε, κατά την τριμερή με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πως η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια.

propoli

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το εκτιμώμενο κόστος για τον East Med θα είναι περίπου έξι δισ. ευρώ.

Με βάση τις ίδιες πηγές, θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως κι απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Επιπροσθέτως, αναμένεται πως το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες που θα βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ.

Στην πρώτη φάση του East Med συμμετέχουν αποκλειστικώς οι τέσσερις (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα) με τη στήριξη των ΗΠΑ, σε επόμενη φάση όμως θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες (κυρίως Αίγυπτο, αλλά και χώρες του Περσικού Κόλπου).

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ρητώς πως εάν τον κατασκευάσουμε σημαίνει πως έχουμε δεσμευτεί για να τον προστατεύσουμε.

“Ενισχύεται η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε πως για τη χώρα του έχει δυνητικώς μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά η βασική αξία του βρίσκεται στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Γι’ αυτόν το λόγο και δεσμεύτηκε να τον στηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ, ενώ ξεκαθάρισε τη σημασία που έχει ο αγωγός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Με το έργο του East Med ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”, σημείωσε με νόημα ο κ. Πομπέο.

Γ.Σ.

Loading