INTIME

Στην πρίζα οι συνταξιούχοι μέχρι τέλος Νοεμβρίου!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Φαίνεται πως η αγωνία των συνταξιούχων για το αν θα περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου θα κρατήσει μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, λίγο πριν δηλαδή τους πιστωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου!

Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να δώσουν νωρίτερα το μήνυμα της δημοσιονομικής χαλάρωσης στους Θεσμούς και με σκοπό να μην προχωρήσουν σε μονομερή ενέργεια, αλλά η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους και να μην θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, κυρίως από τις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, πλειάδα κυβερνητικών παραγόντων επιμένει ότι δεν θα διακινδυνευτεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι και το 2022, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ελλειμματική απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές της.

Γι’ αυτό και η όποια απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Νοεμβρίου, μολονότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι φτάνει το τέλος της οικονομικής επιτροπείας στις 20 Αυγούστου.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου συμπεριλαμβάνοντας της ψηφισμένες περικοπές.

Λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2018 που θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα λάβει την τελική της απόφαση, η οποία βεβαίως και θα έχει προεκλογική χροιά.

Ανησυχία για την έκθεση του ΔΝΤ

Στο Μαξίμου, ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την έκθεση του ΔΝΤ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου και στην οποία εικάζεται πως η περικοπή των συντάξεων θα λογίζεται ως διαρθρωτικό μέτρο με αντιστάθμισμα την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας κι όχι ως δημοσιονομικό.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι ίδιες πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους, την οποία στηρίζουν στους θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, στην αύξηση της απασχόλησης, στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, καθώς και στα συνολικά δημοσιονομικά αποτελέσματα η επιτυχία των οποίων θα κριθεί από το βαθμό είσπραξης του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, του ΕΦΚΑ και του ΦΠΑ.

Loading