Στην τελική ευθεία το σχέδιο Γαβρόγλου για την Παιδεία

Εντός της ημέρας ψηφίζεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

propoli

Σύμφωνα με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ θα προσφέρεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές.

Οι τόνοι αναμένεται να ανέβουν και κατά τη σημερινή συζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον αρχηγό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, καθώς η Πειραιώς έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Το σχέδιο Γαβρόγλου προβλέπει μεταξύ άλλων την «πανεπιστημιοποίηση» των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν έγινε μόνο εφέτος, εξαιτίας ωστόσο του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3 και θα δηλώσουν σε λίγα χρόνια απόφοιτοι Πανεπιστημίου.

Νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

– Σύστημα που προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, αφήνοντας πίσω τις όποιες σκέψεις για γενικού τύπου παιδεία, αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6)

– Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου .

– Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το εκπαιδευτικό προσωπικό θα επιλέγεται από συμβούλια με καθοριστικό ρόλο κεντρικά από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

 

Λίγο πριν το Πάσχα και με διαδικασίες εξπρές η ψήφιση του νομοσχεδίου

Το πολυνομοσχέδιο των χιλίων και πλέον σελίδων και των διακοσίων είκοσι τριών άρθρων που έφερε Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας συζητείται με εξπρές διαδικασίες.

«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και να κάνει μία μεγαλεπήβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη δοκιμασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση.

Δυστυχώς αυτός διάλογος έχει ήδη προσημειωθεί με τη βιασύνη που επέδειξε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τη δυνατότητα της συμπιεσμένης διαδικασίας που του δίνει ο χαρακτηρισμός του επείγοντος. Στραγγαλίζεται εδώ ο δημοκρατικός διάλογος και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας καταγγέλλοντας την πλειοψηφίας πως μετέτρεψε το κοινοβούλιο σε παράρτημα της κυβέρνησης.

Από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης σχολίασε «εδώ έχουμε μια αντιστροφή. Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έφερναν με διαδικασία κατεπείγοντος τα νομοσχέδια τα κάνει τώρα η ΝΔ. Δεν έχει νόημα η αντιπαράθεση. Τα ίδια κάνετε» και πρόσθεσε «είναι άθλιο και απαράδεκτο ότι έρχεται το νομοσχέδιο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όλα τα νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία έρχονται ή καλοκαίρι ή μέρες με κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια. Ο χρόνος συζήτησης του νομοσχεδίου δεν φθάνει, πρέπει να αποσυρθεί».

Το σχέδιο Γαβρόγλου συγκεντρώνει και εσωκομματικά πυρά. Η κριτική εστιάζει στο άρθρο 98 που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων αντίστοιχα με εκείνα των αποφοίτων ΑΕΙ. Ο κ. Τάσος Κουράκης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης υποστηρίζοντας ότι «διολισθαίνουμε σε μια de facto παράκαμψη του άρθρου 16».

Loading