Του Γιάννη Συμεωνίδη
Νέο γραμματέα θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, από σήμερα Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον απερχόμενο Πάνο Ρήγα την ομαλή μετάβαση, πιθανότατα προσφέροντάς του και μια θέση στο νέο υπουργικό σχήμα, το οποίο θα ανακοινωθεί είτε αύριο Τρίτη είτε την Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός πέρασε την Κυριακή συζητώντας με στενούς συνεργάτες του για το ποια θα ήταν η καταλληλότερη επιλογή, αφού αναζητά ένα μάχιμο και πολύπειρο σε σχέση με την κομματική πραγματικότητα στέλεχος προκειμένου να δώσει τις πολλές εκλογικές μάχες του 2019.
Δύσκολο, πάντως, θεωρείται να προκριθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δεν ήταν ποτέ προεδρικός κι ο οποίος μάλλον δεν επιθυμεί κι ο ίδιος να μετακομίσει στην Κουμουνδούρου από την Κλαυθμώνος και το υπουργείο Εσωτερικών.
Τις τελευταίες ώρες παρελαύνουν διάφορα ηχηρά ονόματα υποψηφίων, με κορυφαία αυτά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.
Όπως κι αν έχει, οι υπόλοιπες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές στο κυβερνών κόμμα δεν αναμένονται παρά μετά από τη ΔΕΘ (8 και 9 Σεπτεμβρίου), ενδεχομένως και μετά από την παρουσία κι ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια, την αμέσως επόμενη εβδομάδα από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνεδρίαση, εξάλλου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα Δευτέρα, η οποία θα ξεκινήσει με ομιλία Τσίπρα το μεσημέρι, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκτενής συζήτηση για το μεταμνημονιακό πρόγραμμα, το οποίο θα αναλύσει περισσότερο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Ικανοποίηση για Βορίδη!
Την ίδια ώρα, πάντως, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την πρόσφατη δήλωση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος μίλησε για ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς και για την ανάγκη θεσμικής θωράκισης της χώρας για να μην ξανακυβερνήσει, καθώς κι από παρόμοιες του Άδωνι Γεωργιάδη.
Κι αυτό γιατί, όπως ισχυρίζονται, αποδεικνύεται από την ίδια την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ ποιες είναι οι πραγματικές μετεκλογικές της βλέψεις, απομακρύνοντας με αυτόν τον τρόπο από τις τάξεις της μετριοπαθείς κεντρώους ψηφοφόρους.