Στις Βρυξέλλες κι όχι στο Σύνταγμα το μυαλό τους
INTIME

Στις Βρυξέλλες κι όχι στο Σύνταγμα το μυαλό τους

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μπορεί η έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας –ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πιο συναινετικός από οποιαδήποτε ίσως άλλη φορά στη Βουλή– ωστόσο στο Μαξίμου έχουν το βλέμμα τους στραμμένο περισσότερο στο EuroWorking Group της Πέμπτης στις Βρυξέλλες στο οποίο θα δοθεί σαφής κατεύθυνση για το αν θα περικοπούν τελικώς ή όχι οι συντάξεις την 1η Ιανουαρίου.

Οι οριστικές αποφάσεις, βεβαίως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας στο οποίο το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως θα δοθεί το πράσινο φως ώστε την ερχόμενη Τετάρτη να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές το Δεκέμβριο και στο οποίο δεν θα περιλαμβάνεται το ψαλίδισμα των συντάξεων.

Ερωτηματικό παραμένει και τι θα γίνει με την αποκαλούμενη “θετική προσωπική διαφορά”, αφού υπάρχουν και περίπου 200.000 συνταξιούχοι που περιμένουν αυξήσεις με το νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως κι αν έχει, στην κυβέρνηση εμφανίζονται αισιόδοξοι, ύστερα κι από τις σχετικές δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, πως οι συντάξεις θα διασωθούν.

Σύμμαχό τους θεωρούν τις αυξημένες προσδοκίες για το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο πλέον υπολογίζουν κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Αν οι Ευρωπαίοι συναινέσουν σε αυτήν την εκτίμηση, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ψήφιση κι όλων των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, συμπεριλαμβανομένης και μιας μικρής αύξησης του επιδόματος στέγασης.

Συναινετικοί για Αναθεώρηση

Σε σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, στην κυβέρνηση αισθάνονται την ανάγκη να δικαιολογήσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την άρνησή τους να αλλάξει το άρθρο 16 και να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, την οποία χαρακτηρίζουν αιχμή του δόρατος του νεοφιλελευθερισμού.

Κατά τα άλλα, κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται ανοιχτές στη συζήτηση πολλών προτάσεων της αντιπολίτευσης κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία μόλις άρχισε, αλλά θέτουν ως κόκκινη γραμμή την υπεράσπιση κι ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι επιλογών που οδηγούν στην ελιτίστικη αριστοκρατία, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Loading

Play